750 jaar Amsterdam
Op 27 oktober bestaat Amsterdam 750 jaar. Hieronder vind je nieuwe en bestaande programma's, podcasts en meer over onze hoofdstad.
13 tips
750 jaar Amsterdam, het openingsconcert - Kijk op NPO Start
Van een ultieme medley van Jordaan-liedjes tot een unieke uitvoering van "De Leven" door S10 en Sef. Met het openingsconcert vanuit de Ziggo Dome wordt de start van dit bijzondere jaar gevierd en komen muziek, dans en geschiedenis in 750 jaar Amsterdam samen in een spectaculaire tijdreis door de stad.
De kleurrijke figuren die wonen en werken op de Wallen - Kijk op NPO Start
De Wallen is misschien wel de bekendste én beruchtste buurt van Nederland, beroemd om de rood verlichte ramen. Ondanks de onzekere toekomst toont de serie Bij ons op de Wallen de buurt zoals ze nu is: kleurrijk, chaotisch en divers. Met karakteristieke figuren die het gezicht van de Wallen vormen.
Ga met deze ervaren gids mee op een unieke wandeling door Amsterdam - Naar de rondleiding
Het ogenschijnlijk seculiere en vrijgevochten Amsterdam heeft verrassend diepe katholieke wortels. Dat ontdekt schrijver en columnist Stephan Sanders in De andere kant van Amsterdam. Ga mee met deze exclusieve rondleiding langs religieuze schatten in de hoofdstad, vanuit je stoel óf door de stad.
Een unieke tocht door spiritueel en katholiek Amsterdam - Kijk op NPO Start
Langs de Amsterdamse grachten en in de smalle steegjes zijn vele spirituele schatten verborgen. In De andere kant van Amsterdam gaat schrijver Stephan Sanders opzoek naar deze verhalen onze hoofdstad. En hij gaat in gesprek met Amsterdammers die, tegen de seculiere stroom in, gelovig zijn. Hoe katholiek is de 750-jarige stad nog?
Van wie zijn de Amsterdamse grachten? - Luister de podcast
Heb jij wel eens een rondvaart over de Amsterdamse grachten gedaan? Het is de best bezochte attractie van Nederland en wordt steeds populairder. Maar de grachten worden er niet groter op en de drukte is goed voelbaar op het water. Kan de stad de toeristenstroom wel aan? In de podcast DOCS gaat programmamaker Geert Vlieger op onderzoek uit.
Waargebeurd: chaos, geweld en corruptie in De Taxioorlog - Kijk op NPO Start
De Taxioorlog biedt een onthullende blik achter de schermen van een sector die werd verscheurd door een nieuwe landelijke taxiwet in 2000.
Voor het eerst blikken oud-minister Netelenbos en de voormalige recherchechef terug op deze heftige taxioorlog in Amsterdam. Maar dit doen ze natuurlijk niet zonder woedende taxichauffeurs en onderzoeksjournalist Sander 't Sas, misdaadverslaggever John van den Heuvel en Royce de Vries.
Coby neemt ons mee terug naar de Jordaan van vroeger - Luister de podcast
“Songs myself memory gedichten. Eigen Coby opnamen. Geen nieuwe opnamen opmaken.” Dit stond op een cassettebandje dat Wisse Beets in de kringloopwinkel vond. De zoektocht naar de mysterieuze dichter van dit bandje, Coby, leidt tot nieuwe inzichten en een warm portret van de Jordaan.
De stad was van ons, radicaal feminisme in de jaren '70 - Kijk op NPO Start
Netty van Hoorn vertelt in De stad was van ons het verhaal van de bijna vergeten feministische beweging in de jaren '70 in Amsterdam die wereldwijd relevant werd. We keren terug naar die vroege dagen waarin de normaliteit in twijfel werd getrokken, geworteld in een overwegend witte, door mannen gevormde samenleving.
Achter de deuren van Koninklijk Paleis Amsterdam - Kijk op NPO Start
Midden in onze hoofdstad staat het Koninklijk Paleis Amsterdam, het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Een levendig gebouw met imposante zalen en salons. Jan Slagter neemt ons in Exclusief mee onder begeleiding van de conservator, mee door het paleis.
Amsterdam als centraal punt in de Nederlandse dancegeschiedenis - Luister de podcast
Rewind duikt in de cruciale momenten in de Nederlandse dancegeschiedenis. In vijf afleveringen gaan we terug naar vijf dagen die de dance-industrie voorgoed veranderde. Van het oprollen van Multigroove, tot het afbranden van de Roxy en de verkoop van ID&T.
Wat moet er gebeuren om Amsterdam van de ondergang te redden? - Kijk op NPO Start
Onze hoofdstad Amsterdam is een van de mooiste steden ter wereld. Maar de stad wordt bedreigd, de kades en bruggen staan op instorten.
In Amsterdam is nog niet jarig spreken we mensen die zoeken naar oorzaken en oplossingen, maar ook bewoners die zo hun bedenkingen hebben bij de methodes van de gemeente. Gaat veiligheid voor alles? Moeten de bomen, die soms honderd jaar oud zijn, sneuvelen voor de werkzaamheden? En wat denkt de stad er zelf van?
De geschiedenis van Joods Amsterdam - Kijk op NPO Start
In de tweedelige serie MOKUM staan historici stil bij de bijzondere band tussen Amsterdam en de Joodse gemeenschap. Wie waren de eerste Joodse migranten die voet aan wal zetten in Amsterdam? Deze nieuwkomers uit Portugal vestigden zich rond het Waterlooplein.