Nationale Holocaust Herdenking
Op de laatste zondag van januari wordt de Holocaust herdacht, de systematische vervolging en uitroeiing van vooral Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog.
10 tips
De Joodse Raad: verzet, verraad en heldendaden - Kijk op NPO Start
De historische dramaserie De Joodse Raad laat de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter zien. De Joodsche Raad werd door de nazi's opgericht en zorgde in de Tweede Wereldoorlog voor de communicatie met de belaagde Joodse gemeenschap. Zij worden uiteindelijk voor de meest hartverscheurende dilemma's gesteld.
In de online serie Oorlogsbrief lezen acteurs uit de dramaserie brieven, dagboeken en memoires voor van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. Deze worden met beelden tot leven gebracht.
Werktuig van de nazi's bespreekt de dilemma's, betekenis en geschiedenis van de Joodse Raad - Kijk op NPO Start
In Werktuig van de nazi's wordt in gesprek met zes betrokkenen de betekenis van de Joodsche Raad geduid, worden de dilemma's geschetst, de pijn en het verdriet invoelbaar gemaakt en de ontwikkeling van de naoorlogse beoordeling van de raad besproken.
Met journalist Hans Knoop, secretaresse van de Joodsche Raad Mirjam Bolle-Levie (106), kleinzoon van Abraham Asscher Frank Diamand, kleinzoon van David Cohen Rob Oudkerk, historicus Bart van der Boom en regisseur Paula van der Oest, die de historische dramaserie De Joodse Raad heeft geregisseerd.
Hier zie je de Nationale Holocaust Herdenking - Kijk op NPO Start
De NOS maakt twee programma’s over de Nationale Holocaust Herdenking: een rechtstreekse uitzending overdag en een uitgebreide terugblik in de vooravond. De rechtstreekse uitzending begint met de stille tocht naar het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ waar kransen worden gelegd en toespraken worden gehouden.
Wat is de holocaust? - Naar NPO Kennis
Het woord ‘Holocaust’ staat voor de systematische moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime van Adolf Hitler. Een groot deel van de slachtoffers valt in vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibór en Treblinka.
Hoe begint de Jodenvervolging in nazi-Duitsland? En vanaf welk moment wordt totale vernietiging het doel van Hitler? Je leest het op NPO Kennis.
Het beloofde land: Nederlandse Joden over Israël en zichzelf - Kijk op NPO Start
Voor veel Joden is Israël'het beloofde land'. Een baken van hoop, een rots in de branding. Maar voor anderen vooral een steen des aanstoots. Voor de Arabieren betekende de afkondiging van Israël het verlies van eigen land. Voor hen is Israël helemaal geen teken van hoop, maar een regelrechte ramp. In deze documentaireserie komen Nederlandse joden aan het woord.
Duistere deals rondom verdwenen Joodse winkels - Naar NPO Luister
Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels en Jacob verdwenen. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. Haar kleindochter, Rose Heijnen, achterhaalt in de podcast Verdwenen winkels welke duistere deals er in de oorlogsjaren gesloten werden. Waar zijn de winkels gebleven?
Hoe Joods erfgoed uit het straatbeeld verdween - Naar Pointer
Pointer zoomt in op het verdwenen Joodse erfgoed, een bladzijde uit onze geschiedenis die veel mensen nog niet kennen. Bekijk hoe synagogen en Joodse begraafplaatsen na WO2 ruimte hebben gemaakt voor parkeerplaatsen, winkels en braakliggend terrein.
Broers Micha en Harry de Winter in de voetsporen van hun vader door Duitsland - Kijk op NPO Start
Harry de Winter maakt samen met zijn broer Micha een bijzondere reis door Duitsland. In de documentaire Broertje wandelen ze vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945.
Indrukwekkende documentaires over de Holocaust en de nasleep ervan - Naar NPO Doc
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zo'n zes miljoen Joden vermoord. De littekens van de Jodenvervolging zijn tot op de dag van vandaag aanwezig. Verdiep je in de geschiedenis met deze indrukwekkende documentaires over de Holocaust en de nasleep ervan.
Indrukwekkende verhalen in Sporen van oorlog - Kijk op NPO Start
De derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers gaan op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In Sporen van oorlog volgen ze het pad dat hun opa of oma hebben afgelegd in de Tweede Wereldoorlog.