
Watersnood: onze strijd tegen het water
Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp van 1953 plaatsvond. In deze collectie vind je de nieuwe tv-serie Het Water Komt en andere verhalen over onze strijd tegen het water.
- Programma45 min
De spannende en dramatische uren van de nacht
In De nacht van '53 neemt Kefah Allush je mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken. Op verschillende historische locaties in Zeeland brengt Kefah het verhaal van die nacht tot leven, van uur tot uur.
- Serie
Bekijk de nieuwe serie over de Watersnoodramp van 1953
Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp van 1953 plaatsvond. In Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel braken verschillende dijken door waardoor grote delen van Nederland onder water kwamen te staan. Voor de 70e herdenking zendt de NTR vanaf 6 januari de vierdelige serie Het Water Komt uit. Bij deze serie hoort ook een 'podwalk' met historische wandelingen die je kunt maken.
- Podcast
Ervaar in deze podwalk zelf hoe hoog het water heeft gestaan
In 7 audiotours verspreid over Nederland ontdek je dorpen en steden die te maken hebben gehad met watersnood. Via augmented reality ervaar je op verschillende plekken hoe hoog het water heeft gestaan. Download de app van Het Water Komt en ga erop uit.
- Podcast
Spannende jeugdpodcast De Rampnacht
In de spannende jeugdpodcast De Rampnacht ontdekt de 12-jarige Janna dat haar opa Pieter nog steeds worstelt met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp. Als een detective gaat ze op zoek. Zal Janna zijn geheim ontdekken?
- Video12 min
Winfried Baijens vertelt over de reacties die hij krijgt uit Zeeland
Presentator Winfried Baijens en fotografe Robin de Puy hebben elk op hun eigen manier in beeld gebracht welke diepe sporen de watersnoodramp heeft achtergelaten. Ze krijgen veel lof en herkenning uit Zeeland. Aan tafel bij Khalid & Sophie vertellen ze erover.
- Documentaire
De beste docu's over Nederland en water
Talloze dijken, sluizen en waterkeringen tonen de continue strijd tussen de Nederlandse bevolking en het water. Aan de hand van documentaires blikt 2Doc terug op watersnoodrampen uit het verleden en kijken we naar toekomstscenario’s voor Nederland en het water.
- Aflevering9 min
Anderhalf jaar na de overstromingen in Zuid-Limburg
In de zomer van 2021 werd Zuid-Limburg zwaar getroffen door het water. De gemeente Valkenburg aan de Geul werd zwaar getroffen. De burgermeester schoof net voor kerst aan in Tijd voor Max om te vertellen hoe het gaat in het gebied, anderhalf jaar na dato.
- Artikel
Als kind overleefde Ina de watersnoodramp maar nét
Toen de watersnoodramp Nederland in het hart trof, woonde Ina Mackloet (1944) in Oude-Tonge. Ze was 8 jaar oud. In de Julianastraat, waar zij met haar gezin woonde, vielen maar liefst 65 doden. Zelf kan ze het navertellen, al kroop ze die nacht door het oog van de naald. Hier lees je haar verhaal.
- Aflevering40 min
De Kennis van Nu maakte een reis langs de Nederlandse kust
In 1421 brak een woeste storm de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis: de Sint-Elisabethsvloed. Een gigantische watersnoodramp, waarbij de Biesbosch ontstond. Mensen stierven en dorpen verdronken. Deze ramp voltrok zich exact 600 jaar geleden, maar de dreiging vanuit de zee is ook nu weer urgent.
Hoe houden we ons binnenland veilig? Deze special van het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu voert langs de Nederlandse kust.
- Podcast60 min
Terug in de tijd met een podcast over 'De Ramp'
Bijna 40 jaar geleden maakten Kees Slager en Lida Iburg een vier uur durende radioserie over 'De Ramp'. In het NPO Radio 1-programma Het Spoor Terug werd een herbewerking gemaakt van deze monumentale serie. Die gaat over de eerste uren van de ramp, de rol van de autoriteiten, redding en evacuatie en de hulp van buitenaf.
- Artikel
Waardoor overstroomde Nederland in 1953?
Hoe is de grootste Nederlandse natuurramp van de twintigste eeuw ontstaan? Wat waren de gevolgen? En welke maatregelen werden er getroffen? NPO Kennis geeft heldere antwoorden.
- Aflevering30 min
Watersnoodramp in beeld
Andere Tijden brengt met bijzonder archiefmateriaal, waaronder kleurenbeelden, radioverslagen en herinneringen van ooggetuigen, de ramp van 1953 in beeld. Vanaf de allereerste uren, toen niemand nog wist hoe erg het zou worden.
- Radio3 min
Zo klonken de eerste nieuwsberichten
Het staat sommigen nog helder op het netvlies. Maar het nieuws kwam maar langzaam op gang. Luister naar de eerste nieuwsberichten, te horen op de site van NPO Radio 5.
- Artikel
Wat zijn de Deltawerken?
Zonder dijken en waterwerken zou bijna heel West-Nederland onder water staan. Om ons te beschermen tegen de zee zijn 13 Deltawerken gebouwd. Wat doen deze precies? En zijn ze ooit af? NPO Kennis neemt je mee in de geschiedenis én toekomst van de Nederlandse waterwerken.
- Interactive
Luister naar de ooggetuigen met deze interactieve kaart
Op deze interactieve kaart van School TV kun je luisteren naar de verhalen van de ooggetuigen van de watersnoodramp. In totaal stierven er 1800 mensen. Duizenden mensen raakten hun huis kwijt. En tienduizenden dieren lieten het leven.
- Podcast55 min
Verhalen en muziek van het Watersnoodpad
In deze podcast-aflevering gaat NPO Radio 4-presentator Lex Bohlmeijer op zoek naar verhalen over de watersnoodramp. Maar ook over de strijd tegen de elementen, Nederland-waterland én de schoonheid van de provincie Zeeland. Naast Zeeuwse verhalen zoekt Lex naar de meest prachtige natuur en de mooiste muziek die daarbij past. En dat alles onder het genot van De Vier Jaargetijden van Passagio.
- Aflevering15 min
Persoonlijke verhalen over een verschrikkelijke nacht
Het Klokhuis-presentatrice Lisa gaat op bezoek bij Jaap en Ineke die de watersnoodramp (1953) als kinderen hebben overleefd. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal over die verschrikkelijke nacht.
- Collectie
Meer programma's op NPO Start over overstromingen, dijken en rampen
In deze collectie op NPO Start vind je meer programma's over onze strijd tegen het water: oudere én nieuwere programma's.
- Podcast25 min
Toen was ik 12: een podcast met beeld over vluchten voor het water
In deze podcast, die speciaal voor kinderen is gemaakt, wordt het waargebeurde verhaal van Mina verteld. Zij was pas 12 jaar oud toen de watersnoodramp plaatsvond. Een hele nacht heeft zij op een vlot op een kolkende zee doorgebracht. Deze 'vodcast' (podcast met beeld) is ook geschikt voor kinderen die slecht of helemaal niet kunnen horen.