Ga

3x de meest verrassende films uit Cannes

Afgelopen week was de 77ste editie van het filmfestival in Cannes. In deze mooie stad aan de Côte d'Azur worden elk jaar de nieuwste films onthuld en grote prijzen uitgereikt, waaronder de Palme d'Or. Welke nieuwe films van het festival mag je echt niet missen de komende tijd?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zondag 2 juni 2024, 09:00

Dit filmfestival is naast de Amerikaanse Oscars de meest prestigieuze awardshow in de filmindustrie. Een jury van internationale filmmakers en acteurs kiezen hun favorieten in verschillende categorieën. Denk aan: beste film, beste scenario, en bijvoorbeeld ook de Queer Palme. De Honorary Palme d'Or, een beroemde oeuvreprijs, ging dit jaar naar een bijzonder drietal: actrice Meryl Streep, regisseur George Lucas en de Japanse animatiestudio Studio Ghibli. Maar welke drie films tippen we aan jou om in de gaten houden voor op je filmlijstje?

Anora: verliefd op een (geld)wolf

De grote winnaar van deze editie van het filmfestival is de komische dramafilm van Sean Baker: Anora. Deze film neemt verrassend de Palme d'Or, de prijs voor de beste film, mee naar huis. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat een Amerikaanse regisseur deze prijs in de wacht sleept. Anora vertelt het verhaal van de Oezbeekse sekswerker Ani, werkend in New York. Wanneer ze met haar kennis van de Russische taal gevraagd wordt om Russische klanten aan te nemen, wordt ze verliefd op de zoon van een oligarch: Vanya. Het is een gedurfde film over een verboden liefde én toch gebracht met veel luchtigheid. Voor veel critici daarom de terechte winnaar van de Palme d'OrAnora kan je naar verwachting tegen de zomer in de bioscoop bewonderen.

Emilia Pérez: de film die queergeschiedenis schrijft

Niet één of twee maar juist vier actrices namen dit jaar de prijs voor beste actrice in ontvangst voor de film Emilia Pérez. Wanneer een Mexicaanse kartelbaas, gespeeld door Karla Sofía Gascón, moet vluchten voor de autoriteiten kiest hen ervoor om diens gedroomde wens achterna te gaan: een geslachtsverandering ondergaan. De Spaanstalige film is een thriller pur sang maar tegelijk ook een musical waar de liedjes het plot direct ondersteunen. De muziek in de film wordt verzorgd door de Franse zangeres Camille, bekend van Ratatouille en Le Petit Prince. Het is bovendien de eerste keer in de geschiedenis van het festival dat een transvrouw een grote prijs wint. Emilia Pérez staat voor augustus op de planning, maar bekende streamingdiensten hebben interesse getoond om de film eerder op hun platforms uit te brengen.

Cannes 1

Zoë Saldana & Karla Sofía Gascón in Emilia Perez. Foto: Saint Laurent Productions

Kinds of Kindness:

Heb je ook zo genoten van de film Poor Things? Geen zorgen, regisseur Yorgos Lanthimos en actrice slaan de handen weer ineen voor een nieuwe film: Kinds of Kindness. Hoewel deze twee zelf geen prijzen wonnen dit jaar op Cannes, ging acteur er wel vandoor met de prijs voor beste acteur in deze film. De film is een bijzondere samensmelting van een drietal kleine, persoonlijke verhalen die losjes met elkaar verbonden zijn op een verrassende manier. Veel meer van het verhaal zal ik niet voor je spoilen. Je beleeft een film met donkere thema's met een tikkeltje absurditeit, zoals we dat van Lanthimos inmiddels gewend zijn. Deze film wordt begin juli verwacht in de Nederlandse bioscopen.

Meer over het festival in Cannes? Beluister dan de nieuwe aflevering  van de podcast Op de vijfde rij (VPRO) waar ze nog meer nieuwe films uitpluizen. Zij spreken bijvoorbeeld met twee Nederlanders uit de industrie, Ella van der Woude en Annelotte Oosterop. Zij werkten mee aan de film Armand, winnaar van de prijs voor de beste debuutfilm.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur