Lees

De legende van Boni

Waan je in het verhaal van Boni en zijn strijd tegen de slavernij in Suriname in de gelijknamige musical die nu te zien is!

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zaterdag 6 april 2024, 08:00

Beluister de aflevering hier!

In de 18e eeuw is de slavernij in Suriname op zijn hoogtepunt. De inwoners laten dit echter niet zomaar gebeuren en beginnen zich geleidelijk aan te verzetten tegen de koloniale heerschappij. Zo ook Boni, gespeeld door Urvin Monte. Samen met zijn dappere strijdmakkers Jolicoeur en Baron strijdt hij tegen Nederlandse kolonisten diep verscholen in de jungle van Suriname. Na een lange strijd wordt Boni opgepakt en gedood. Of toch niet? Heeft hij de strijd misschien toch overleefd en zelfs gewonnen? Nog lange jaren dwaalt de geest van Boni rond in Suriname. Hij inspireert de inwoners en jaagt zijn tegenstanders het stuipen op het lijf.

Vanaf afgelopen 25 november, Onafhankelijkheidsdag in Suriname, is het verhaal over de verzetsheld Boni te zien in de theaters door heel Nederland. Ter gelegenheid van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden biedt de overheid meer financiële steun voor culturele initiatieven rondom de slavernijperiode. Boni de Musical is één van die projecten en een onmisbaar spektakel voor iedereen die meer wil leren over dit perspectief van de geschiedenis.

Boni de musical 2

De musical is een spectaculair en ontroerend verhaal over een litteken in de geschiedenis, maar ook over liefde, broederschap, verzet die vooral kracht en trots met zich meebrengt. De musical brengt je een heerlijke combinatie van zang en dans, spoken word, rap en soul en vleugjes traditionele Surinaamse muziekstijlen. De regie is in handen van musicallegende Stanley Burleson. De regisseur vindt het een eer om met een compleet gekleurde cast te werken:

“Het is fantastisch om in één ruimte te verkeren met mensen die nu eens niet voelen dat ze de uitzondering, maar de regel zijn. Gelukkig is de tijd van de ‘excuus gekleurde’ in een theaterproductie voorbij - steeds meer mensen van kleur vinden hun weg naar het podium. Zwarte acteurs en actrices hebben veel in te halen, maar we zijn op de goede weg.”

Boni de Musical is nog te zien in verschillende steden in het land en eindigt zijn tour met twee shows in het Koninklijk Theater Carré op 19 en 20 april. Voor meer musicals, beluister de aflevering van Tussen Kunst en Katers (NTR) op je favoriete podcastplatform.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur