Audiodescriptie bij de publieke omroep

Audiodescriptie maakt programma’s toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Op deze pagina lees je hoe het werkt én welke programma's, series en films met audiodescriptie beschikbaar zijn.

In de studio spreekt een stemacteur of presentator audiodescriptie in

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie maakt programma’s toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is.

Je kunt audiodescriptie beluisteren bij programma’s op televisie, maar ook op NPO Start. In beide gevallen is de audiodescriptie te gebruiken via de gratis app Earcatch. Via deze app is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren met een koptelefoon.

Hoe werkt audiodescriptie?

Installeer de app Earcatch op je smartphone of tablet. Selecteer de film of serie die je gaat bekijken en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet je koptelefoon op en kies ‘afspelen’ zodra de film of serie op televisie of NPO Start begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijkloopt met wat er in beeld te zien is.

Meer uitleg over Earcatch

Familie Gudoghan

Welke programma's, films en series van de publieke omroep zijn er met audiodescriptie?

Nieuw

Alle titels met audiodescriptie

Achter de schermen bij audiodescriptie

Achter de schermen bij audiodescriptie

Met audiodescriptie worden bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn of wedstrijd beschreven. Door deze extra uitleg is het verhaal voor mensen met een visuele beperking veel beter te volgen.

Video: Achter de schermen bij Audiodescriptie

Bekijk en beluister hieronder ook een voorbeeld van audiodescriptie bij de live-uitzending van het unieke musicalspektakel Dagboek van een herdershond.

Video: Audiodescriptie Dagboek van een herdershond

Meer over Toegankelijkheid bij de NPO