Lees

60 jaar maar nog steeds student

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op maandag 15 april 2024, 00:00

Het Nederlands Studenten Kamerorkest (kortweg Nesko) bestaat 60 jaar! Om dat te vieren zetten de vijftig studenten in het orkest tijdelijk hun studie om twee weken fulltime muziek te maken. Het Nesko biedt studenten al sinds 1964 de gelegenheid om naast hun studie op hoog niveau kamermuziek te maken. Elk jaar wordt het orkest opnieuw samengesteld met auditierondes. 

Het verjaardagsprogramma van Nesko heeft het thema Verbindt: de kracht om mensen ongeacht hun cultuur of achtergrond te verbinden via muziek staat dit project centraal. Het concert wordt daarom geopend met een compositieopdracht van de hand van Xavier van de Poll (1995). Xavier studeert in China aan Shanghai Conservatory of Music, de indrukken die hij opgedaan heeft van de Chinese cultuur verwerkte hij in zijn werk Dood van een Concubine (秋波之阒寂). 

Na het openingswerk volgt een primeur voor het Nesko: voor het eerst in het 60 jarig bestaan is het centrale solo instrument de contrabas! De jonge contrabas virtuoos Sasha Witteveen (2003) neemt je mee naar Italië in Nino Rota’s Divertimento Concertante voor contrabas en orkest. Antonin Dvorak staat bekend om het verweven van volkse invloeden in zijn muziek, en juist daarom heeft het Nesko zijn 8e symfonie gekozen als hoofdwerk voor de tournee Nesko Verbindt!

Schermafbeelding 2024 04 11 om 08 56 27


Het Nesko staat onder enthousiaste leiding staan van dirigent Pim Cuijpers. Deze jonge en energieke dirigent zal in de intensieve repetitieweek in april het orkest vertrouwd maken met bovengenoemde muziek. 

Naast het verjaardagsconcert trakteert het Nesko middels lunchconcerten op bijzondere plekken, voor een publiek dat anders niet snel met klassieke muziek in aanraking was gekomen. Denk aan een daklozenopvang, een psychiatrische kliniek en een gevangenis.

Schermafbeelding 2024 04 11 om 08 56 45

Het jubileumconcert Verbindt van het Nederlands Studenten Kamerorkest onder leiding van dirigent Pim Cuijpers is nog t/m 21 april te zien in onder andere Eindhoven, Utrecht, Middelburg, Leiden en Amsterdam.

Luister je liever thuis naar het Nesko? Klik dan hier

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur