Lees

Fantasy voorstellingen voor volwassenen

Theatermaker Jip Smit je in Motherland | Katinka Strikes Back mee naar een magische wereld. Een fantasy sequel, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 19 maart 2024, 00:00

Je kent het wel: wachten op het nieuwe seizoen van een serie of het nieuwe album van een artiest. Ik heb dat bij theatertrilogie Motherland (winnaar Best of Fringe Award 2020) van Jip Smit. Sinds ik - op het puntje van mijn stoel - het eerste deel in het theater zag, ben ik benieuwd hoe het nu gaat met het hoofdpersonage Katinka. Gelukkig is aan dat wachten een einde gekomen want ik de theaters zie je dit voorjaar het, op zichzelf staande, vervolg: Motherland | Katinka Strikes Back!

In de wereld van Motherland heerst een vloek. Mannen hebben een levensloop van tachtig jaar en vrouwen van drie dagen. Vrouwen zijn er enkel om te baren en sterven dan weer. Maar bij de geboorte van Katinka loopt het anders. Zij groeit niet op in één dag, veroudert niet razendsnel, is niet op dag drie alweer een oud vrouwtje waarbij het stof in de rimpels ligt. Nee, Katinka heeft de levensloop van een man en is voorbestemd deze eeuwenoude vloek te verbreken.

Tijdens deze fantasy trilogie, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten vergezellen we Katinka op haar reis naar vergelding. Een reis door een geheel nieuw genre naar de theaters: fantasy voor volwassenen. En is tegelijkertijd een onderzoek naar de kracht van interactief theater. 

Motherland | Katinka Strikes Back is tot en met 25 april te zien door heel Nederland. Voor haar rol als Katinka is Jip Smit genomineerd voor een Theo d’Or (de toneelprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol) dus deze keer wil je Katinka echt niet missen! 

Schermafbeelding 2024 03 05 om 12 57 23
Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur