Griekse godin met een stem in het nu
Ayşegül Karaca maakt in haar nieuwe muzikale one-womanshow korte metten met de dominante gewelddadige mannencultuur waarin ze is opgegroeid.
In de voetsporen van Antigone neemt actrice en theatermaker Ayşegül Karaca de touwtjes in handen en geeft haar Griekse heldin een stem in het nu.
In haar derde muziektheatervoorstelling koppelt de slechts 20 procent ziende Karaca met lef en flair haar persoonlijke verhaal aan de Griekse tragedie Antigone. Een tragedie die meer overeenkomsten met haar leven vertoont dan ogenschijnlijk lijkt. In beide werelden hebben vrouwen een ondergeschikte rol, mag een zus haar verwant niet begraven en komt een jonge vrouw in opstand. En net als Antigone neemt Ayşegül geen genoegen met de bijrol en onredelijke wetten. Ze kiest voor zichzelf en herschrijft de geschiedenis.
Ayşegül Karaca ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een zelfstandige, jonge, feministische theatermaker en actrice. Ze groeide ze op als migrantendochter in Schiedam. Haar jeugd werd gekenmerkt door armoede, huiselijk geweld en een visuele beperking. Met humor en begeleid door muziek met oosterse, westerse en spoken word invloeden brengt ze haar verhaal.
De voorstelling De wraak van A (Theater RAST) is nog t/m 28 april te zien in theaters door het hele land.
Rachel Pouwer
Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.
Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!