Lees

Animaties die je uit de tent lokken

Volgende week is in Amsterdam, Utrecht én online het Kaboom Animation Festival 2024, een festival met lange en korte animaties in 2D, stop motion en 3D!

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 26 maart 2024, 00:00

Op het Kaboom Animation Festival zie je de nieuwste, meest creatieve, vernieuwende en gedurfde (inter)nationale animatieproducties. Het festival viert animatie in al haar geuren en kleuren viert met films die verrassen, je laten lachen en huilen, kunst die je aan het denken zet, designs die verbluffen en vernieuwende experimenten die je uit de tent lokken. 

Wij geven je een paar tips uit het festivalprogramma! In de competitie voor lange animatiefilms draaien onder meer Sultana’s Dream, Slide en Deep Sea: 

  •  In het feministische Sultana’s Dream van Isabel Herguera gaat Inés in India op zoek naar het utopische Ladyland, waar vrouwen de leiding hebben. 
  • Het handgetekende Slide van de geniale Bill Plympton is een komische, over-the-top western. 
  • In het kleurrijke, magische Deep Sea van Shen Hai gaat een dochter op zoek naar haar verdwenen moeder.

Bij de korte films springen er onder meer uit: 

  • Wild Summon is een originele, fantasierijke film met verteller Marianne Faithfull waarin vrouwen de levensloop van zalmen verbeelden. 
  • In Baths van Tomek Ducki besluiten twee dames bij hun wekelijkse zwempartij deze keer een diepere duik te wagen. 
  • 27 van Flóra Anna Buda, in Cannes bekroond met de Palme d’Or, is het prachtig verbeelde verhaal van een jonge vrouw die aan haar verstikkende dagelijks leven wil ontsnappen en haar seksuele fantasieën vervullen. 
  • In Box Cutters van Naomi van Niekerk denkt een jonge vrouw in Zuid-Afrika terug aan de dag waarop ze werd aangevallen door drie mannen. Pussy van Renata Gasiorowska is een lieve, ondeugende animatie over masturbatie.
Clarkii

Vooruitlopend op het festivalprogramma, gingen wij op Instagram langs bij stop motion animator Leticia van Neerven. Op het festival is haar korte docufilm Clarkii te zien. Een film over de enige Amerikaanse rivierkreeft die wel vrolijk stemt: dit stop-motion exemplaar van stof. Het exotische beestje is een enorme plaag in onze sloten – de Nederlandse wetgeving een moeras.

Voor het eerst bij ons gesignaleerd in 1985, inmiddels al met miljarden aanwezig in ons land: de Amerikaanse rivierkreeft. Een enorme plaag met verstrekkende gevolgen voor andere flora en fauna, en uiteindelijk ook voor de veiligheid van onze dijken. Deze documentaire in stop-motion animatie over deze exoot kaart niet alleen het probleem aan, maar ook de tegenstrijdige en daardoor ineffectieve wetgeving die hier een rol speelt.

94006f06 6098 48ef 8eb0 975e8c68c957 thumb1920

Geniet op het tijdens het Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht, thuis of op je werk van 5 t/m 14 april van honderden korte en lange films!

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur