Een supernatural verhaal, bijna ongeloofwaardig
Na het succes van de voorstelling GRACE, stort Ada Ozdogan zich op een sci-fi genre verhaal, een supernatural verhaal, bijna ongeloofwaardig over vriendschap en depressie.
In een kleine stad delen vier jeugdvrienden een verschrikkelijke herinnering. Masha (gespeeld door Imke Smit), Gregory (Leandro Ceder), Janis (Rosa van Leeuwen) en Sander (Bram Walter) verdwenen drie dagen van de radar tijdens een schooltripje naar de kermis, waar zij via een lachspiegelpaleis door buitenaardse wezens naar een andere dimensie werden geleid.
Als ze terugkeerden, wordt het verhaal van de vrienden al snel in de doofpot gestopt door engenekkerige mannen in pakken.
25 Jaar later is Masha, een mislukte loser van een filmmaker, vastberaden om de waarheid aan het licht te brengen. Hiervoor heeft ze Gregory, Janis en Sander nodig. Maar de anderen, ieder getekend door hun eigen demonen, hebben daar helemaal geen zin in. Terwijl hun gedeelde verleden wordt opgerakeld, lijken ook de buitenaardse wezens, die ooit het lot van dit viertal hebben gevormd, terug te komen.
Maak je klaar voor een supernatural verhaal, bijna ongeloofwaardig, over vriendschap, eenzaamheid en het universum.
Ada Ozdogan, bekend van de theaterhit GRACE, regisseert de voorstelling. Ada: ‘Het idee voor deze voorstelling ontstond bij het kijken van een masterclass van de Duffer-broers (Stranger Things) waarin zij vertelden dat hun werk bijna volledig bestaat uit het samenvoegen van de films, series en bronnen waarmee zij zijn opgegroeid. Daar herkende ik mijn eigen werkproces in en ik kreeg ook zin om een voorstelling te maken op basis van die spannende fantasiefilms uit de jaren ‘80 zoals E.T., The Goonies en It. Wat mij vervolgens opviel aan die films was dat het bijna altijd om een groepje jongeren gaat die allemaal aannames over elkaar hebben, samen in een bepaalde situatie belanden en er dan achter komen wie ze eigenlijk zijn.’
‘Door het gebruik van de science-fiction vorm doe ik in dit werk opnieuw een poging om een specifieke cinematografische beeldtaal te vertalen naar het toneel. Ik voel mij artistiek uitgedaagd door de poging een Hollywood film te maken met de beperkingen van theater. Je kan in het theater niet op een acteur inzoomen tijdens een monoloog, maar je kan wel zo’n mis-en-scene maken dat het lijkt alsof dat gebeurt. In deze voorstelling gaan we daar weer een stap verder in. Bijvoorbeeld door te experimenteren met een extra dikke vierde wand en het zenderen van de acteurs, zodat ook het geluid is zoals in de bioscoop. Ook in de scenografie zijn we opzoek naar een bepaalde afkadering die het doet aanzien als een film.’
The Returned van Theater RAST is nog te zien tot en met 24 maart in Arnhem, Amsterdam, Deventer, Haarlem, Den Haag en Utrecht. Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt.
Rachel Pouwer
Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.
Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!