Naar de roots van hiphop en spoken
Rauwe, ritmisch en poëtisch theater over de dichters uit de tijd van de civil rights movement in de VS.
The Last Poet, een productie van Toneelschuur Producties, is geïnspireerd op het werk van een collectief van dichters uit de tijd van de civil rights movement in de VS. Met hun activistische gedichten ondersteund door percussie, hebben zij het dichterschap geherdefinieerd. De invloed van hun werk op de hiphopcultuur en spoken word is wereldwijd nog altijd terug te horen maar wordt vaak vergeten.
Regisseur Nita Kersten en toneel-schrijver Maxine Palit de Jongh duiken in de oorsprong van deze kunstvormen zoomen in een rauwe, ritmische en poëtische toneeltekst in op het levensverhaal van Umar Bin Hassan, één van de meest spraakmakende leden van het collectief. Vijf acteurs reconstrueren op het snijvlak van theater, spoken word en hiphop zijn verhaal. Umar, de stotterende jongen die de platenspeler van zijn zusje verkoopt voor een busticket naar New York om zich aan te sluiten bij The Last Poets. Een stil kind dat opgroeit in ongelijkheid maar geïnspireerd door zijn moeder Bobby Jean en gedreven door activisme, zijn stem vindt in luid klinkende poëzie voor zijn gemeenschap.
Regisseur Nita Kersten over The Last Poet:
“Samen met Maxine reisde ik naar New York om de leden van The Last Poets (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal te ontdekken. Achter hun prachtige poëzie schuilt in Umar een intiem verhaal over groei, activisme en zingeving waarvan ik geloof dat het nieuwe generaties kan inspireren. Zijn persoonlijke leven kent grootse worstelingen en tegenslagen, de spoken uit zijn jeugd wist hij niet te verslaan. Maar zijn impact is onmiskenbaar. Hij voedde niet alleen de burgerrechtenbeweging van zijn tijd met geestelijke munitie maar liet met zijn collectief ook een legacy na die mij steeds opnieuw overtuigt van de kracht van taal en het belang je te blijven uitspreken.”
The Last Poet (Toneelschuur Producties) is t/m 19 mei 2024 door het hele land te zien.
Rachel Pouwer
Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.
Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!