Lees

AI kunst in een fotografiemuseum?

Seizoen 2 van de podcast Tussen Kunst en Katers is begonnen! Elke week antwoorden we prangende kunst- en cultuurvragen, met deze week: kun je van AI kunst makkelijke en lucratieve side-hustle maken?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zaterdag 2 maart 2024, 08:00

Beluister de aflevering hier!

Want naast grote automatiserende armen in fabrieken en verzorgingsrobots in ziekenhuizen is kunstmatige intelligentie tegenwoordig ook te vinden in de wereld van de beeldende kunsten. Presentatoren Sien, Tom en Guillano zoeken uit wat AI en kunst precies inhoudt. En wat kunnen ze zelf maken met behulp van AI?

Sander Coers POST 011

Ga je liever zelf AI kunst van dichtbij beleven, dan kun je terecht bij de tentoonstelling FOAM Talent 2024 in het fotografiemuseum FOAM in Amsterdam.

Bij het werk POST van de Rotterdamse fotograaf van Sander Coers denk je dat je gewoon naar foto’s uit zijn familiealbum kijkt. Je ziet groene heuvels, groepsfoto’s, een zwembad en madeliefjes. Maar niets is minder waar. Dit fotoalbum is namelijk gemaakt door AI. Coers combineert daarvoor de visuele stijl van de “echte” albums van zijn grootouders met een database met vergelijkbare afbeeldingen in een AI-programma.

Coers stelt je met zijn AI familiefoto's vragen over de invloed van fotografie op onze kijk op het verleden. Het daagt je uit om na te denken over de authenticiteit van herinneringen en idealen over mannelijkheid. Beide termen kunnen volgens Coers gezien worden als een construct. De foto’s die mede gemaakt zijn met AI staan symbool voor deze ‘verzonnen’ herinneringen en benadrukken hun rol in onze hedendaagse samenleving.

De AI kunst van Coers bekijk je nog t/m 22 mei 2024 in FOAM

Ben je onder de indruk van de mogelijkheden van AI in combinatie met kunst? Neem dan vooral een kijkje het FOAM in Amsterdam of beluister de eerste aflevering van Seizoen 2 van Tussen Kunst en Katers (NTR) over dit onderwerp op NPO Luister.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur