Ga

Kies je voor functie of voor design?

Altijd al willen weten hoe jouw stofzuiger er vroeger uitzag? Ga naar de tentoonstelling over huishoudelijke apparaten in het Design Museum in Den Bosch!

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op vrijdag 10 mei 2024, 09:00

Beluister de aflevering hier!

Wanneer je je woonkamer een make-over wilt geven, waar let je dan op? Op de functionaliteit of toch op het design? Misschien van allebei een beetje? Bij Tussen Kunst en Katers (NTR) bespreken Akua en Sien samen met Bart, collega van NPO Cultuur, de wondere wereld van de meubelkunst. Wat zijn de dingen waar ze op letten bij het kopen van huishoudelijke spullen? Bart neemt ook een aantal voorwerpen mee die dé perfecte combinatie vindt van functie en design. In het Design musem in Den Bosch is nu een tentoonstelling te bewonderen over de geschiedenis van huishoudelijke prullaria: Mannen, vrouwen en hun apparaten.

Het is misschien wel het meest belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van de consumptiemaatschappij: de massaproductie van nieuw, innovatieve maatschappelijke apparaten in de tweede helft van de 20e eeuw. Van koffiezetapparaten tot radio’s, stofzuigers en cosmetische machines. De introductie van een gigantisch stroomnet en economische vooruitgang gaf ontelbare mogelijkheden voor huishoudens om dit soort machines te kopen. En nu staat het Designmuseum er vol mee om zelf te bewonderen.

Designmuseum 1

Foto: Ben Nienhuis

Naast het ontwerp van de apparaten zelf staat ook de manier waarop deze gebruikt, verkocht en gepromoot werden centraal. Ze vertellen je veel over de maatschappelijke verhoudingen in die tijd en op welke manieren daar toch geleidelijk aan een duidelijke shift in te zien is. Waar bedrijven eerst inspeelden op stereotypes en de gevestigde genderrollen kwamen er dankzij de sociale revoluties ook andere ideeën over het ontwerp en gebruik van huishoudelijke apparaten. Veranderen nieuwe producten het leven van mensen, of zorgen innovaties er juist ook voor dat bestaande sociale patronen blijven bestaan?

Bart 6
IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur