Lees

Boekenweek leestips van Alma Mathijsen

De Boekenweek draait dit jaar om ‘moerstaal’. Dat kan de taal van je moeder zijn, maar dat hoeft niet. Het is de taal waarin je vloekt, dicht, juicht en liefhebt - of in het geval van Alma Mathijsen: de taal waarin ze schrijft. We vroegen  Alma welke boeken haar trots maken op haar moerstaal. Haar antwoord? Drie titels waarin het Nederlands op zijn mooist is: brutaal, vernieuwend en authentiek. 

Remi

Remi Kerkhoven

Geplaatst op woensdag 12 maart 2025
Remco Campert
Foto: Ulysses

Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert 

Sommige boeken schieten je meteen te binnen als je denkt aan de schoonheid van taal. Voor Alma Mathijsen is dat zonder twijfel Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert. Toen ze als dyslectische lezer worstelde met het strakke keurslijf van taalregels, bood Campert een bevrijdend perspectief. "Hij had totaal geen ontzag voor taal, en dat was een verademing," zegt ze. Dat zie je al aan de titel, die speels de spellingregels uitdaagt. Campert schrijft woorden zoals ze klinken, niet per se zoals ze ‘moeten’, en dat opent een wereld waarin taal iets levends en eigens mag zijn. 

Dobberen van Sophia Blyden 

"Dobberen van Sophia Blyden was voor mij een openbaring," zegt Mathijsen. "Ze kijkt op een totaal andere manier naar onze taal. Het boek is bijna tweetalig, met Engels en Nederlands door elkaar.” Die tweetaligheid voelt als een weerspiegeling van hoe mensen - en zeker kinderen - taal vandaag de dag gebruiken. Wat haar vooral raakt, is dat het lezen van Dobberen voelt als het ontdekken van een nieuw landschap. "Alsof je ergens bent waar je nooit eerder bent geweest," zegt ze. Blyden speelt met klanken, structuren en verwachtingen op een manier die je zelden ziet. "Je leest het en denkt: ‘O, zo kan het dus ook!’” 

Dobberen Querido
Foto: Querido
Hogere natuurkunde
Foto: Pluim

Hogere Natuurkunde van Ellen Deckwitz 

Als er iemand is die alles durft met taal, dan is het Ellen Deckwitz. "Ze schuwt echt niks," zegt Mathijsen, met een glimlach op haar gezicht. Hogere Natuurkunde is voor haar zo’n boek dat raakt en prikkelt. Maar het gaat verder dan alleen het boek. "Als je ooit de kans krijgt om Deckwitz op het podium te zien, moet je dat echt doen. Met Ellen Deckwitz kan ik alles!" 

Het is de tweede poëziebundel in Alma’s lijst, en daar is ze blij om. "Poëzie wordt vaak een beetje als het ondergeschoven kindje van de literatuur gezien, terwijl het net zo belangrijk is als proza," zegt ze. Voor haar is poëzie juist de plek waar taal op zijn krachtigst en meest experimenteel kan zijn. "Bij Deckwitz spat die kracht ervan af, en dat werkt aanstekelijk. Als je ooit de kans krijgt om haar op het podium te zien, moet je dat echt doen.”  

Als je nog meer inspiratie wil opdoen voor het vinden van jouw favoriete nieuwe boek, kan kijken naar Eus’ Boekenclub  (NTR). Het programma wordt op elke avond van de Boekenweek uitgezonden. Schrijvers worden uitgenodigd om te vertellen over hun boeken en de boeken van anderen. Want zoals Alma het al zegt, “een boek dat mij is aangeraden door iemand anders zijn de besten!”  

Kijk Eus’ Boekenclub (NTR) hier

Remi

Remi Kerkhoven

Is onmogelijk aan te treffen zonder een boek op zak, muziek op haar oren (als er maar enige vorm van groove in zit) of filosoferend over de talloze films die ze in kleine filmhuizen heeft gezien. Het liefst op de hoogte van alle nieuwtjes in het culturele landschap, zodat ze kan opscheppen. 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!