Lees

Wat zijn heroic bloodshed films?

In de nieuwe film Monkey Man gutst het bloed van het witte doek. Maar wat zijn heroic bloodshed films eigenlijk?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 10 april 2024, 08:00

De formule ‘wraak + geweld’ wordt wel vaker gebruikt in Hollywood, maar dankzij het succes van John Wick uit 2014 is er steeds vaker een heroic bloodshed film in de bioscoop te zien. De term zelf wordt geïntroduceerd in de jaren 80 en heeft sindsdien geleidelijk aan de bioscopen veroverd. Je kan bijvoorbeeld in klassiekers zoals The Matrix, Reservoir Dogs en Léon: The Professional al genoeg elementen van dit genre terugzien.

De kern van heroic bloodshed films zit over het algemeen maar in één ding: wraak. In het begin van de film wordt er vaak een bekende of geliefde van het hoofdpersonage vermoord door gangsters, de maffia of een criminele organisatie. Bijvoorbeeld, in Silent Night is het een zoon, in Hard Boiled een beste vriend en in John Wick de hond van de hoofdpersoon. Wat volgt is een grote jacht op de daders en eigenlijk elke crimineel die ook maar de kleinste link heeft met de moord. De climax van de film is een lange shootout tussen de vechtersbazen waar het vaak uitmondt in ernstige of zelfs fatale verwondingen voor beide partijen. Dit zijn een handjevol elementen van het genre die de films vele maten anders maken dan andere actiefilms uit de jaren 80 zoals Die Hard of The Terminator.

Heroicbloodshed 1

Wat je misschien verbaast, heroic bloodshed films zijn niet in Amerika ontstaan. De Hongkongse regisseur John Woo, bij het internationale publiek bekend dankzij Mission: Impossible II en Face/Off, giet de ‘klassieke actiefilm’ in deze nieuwe mal met zijn eerste film A Better Tomorrow aan het eind van de jaren 80. Het betekent ook de doorbraak voor acteur Chow Yun-Fat (Pirates of the Caribbean: At World’s End) die met deze film in één klap een superster wordt. De samenwerking tussen Woo en Fat blijkt meerdere malen zijn vruchten af te werpen met succesvolle films zoals The Killer en Hard Boiled. In de laatstgenoemde film breekt John Woo met de trend om het hoofdpersonage een crimineel te maken, Fat speelt hier een politieagent en daardoor krijgen hoofdpersonages steeds vaker de ‘antiheld’ status. Woo bestormt hierna de Amerikaanse studio’s én bioscopen en zorgt voor een nieuw soort stijl in Hollywood.

De heroic bloodshed films uit Hong Kong hebben vaak over-the-top actiescènes met snelle shots, bebloede gezichten en rokende machinegeweren. Ze worden vaak als gun fu omschreven, een mix van kung fu met guns. Deze elementen worden met gemak overgenomen door Amerikaanse filmmakers en de films uit Hong Kong zijn nog steeds een groot inspiratiebron voor moderne actiesequenties. 

Keanu Reeves en regisseur/stunt coördinator Chad Stahelski evolueren het genre in de film John Wick (en zijn drie vervolgen). Vlug geknipte scènes maken plaats voor lange shots en verbluffend camerawerk waarbij Reeves’ Wick met gemak tien mensen omlegt zonder enige cut. Losbandige geweerschoten en rauwe vuistgevechten worden ingewisseld voor professionele vuurgevechten en geweldige martial-arts choreografie. Bovendien introduceren de films een creatieve verhaalwereld over de ondergrondse organisaties en internationale takken in plaats van een simpel plot over bijvoorbeeld de Hongkongse maffia.

Ook zin om de kunst van het bloedvergieten zelf te bekijken in de bios? De nieuwe heroic bloodshed film Monkey Man is nu te zien door heel Nederland!

Heroicbloodshed 2
IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur