Ga

Niets te Niche: Dutch Pinball Museum

In Niets te Niche  ga ik weg van de bekende paden, op bezoek bij de meest unieke musea van Nederland. Deze keer neem ik je mee naar het Dutch Pinball Museum in Rotterdam, waar je niet alleen kunt kijken, maar ook mag spelen. 

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Geplaatst op zaterdag 11 januari 2025

Flipperkasten: spelmachines waarbij je met twee flippers zo lang mogelijk probeert een bal hoog te houden. Misschien ben je ermee opgegroeid of zegt het je juist helemaal niets. In de jaren 50, 60 en 70 waren ze in ieder geval niet weg te denken – ze stonden overal van de snackbar tot de kroeg. Ik spreek Gerard van de Sanden, oprichter van het Dutch Pinball Museum, en het eerste wat hij wil benadrukken is dat de naam flipperkast  eigenlijk niet helemaal klopt. Ooit begon dit spel namelijk met niets meer dan een plank met spijkers. De flippers die we nu kennen, werden pas later geïntroduceerd. Eigenlijk zou je het volgens hem daarom spijkerbal moeten noemen (of de Engelse vertaling: pinball).  

Het Dutch Pinball Museum opent zijn deuren in de zomer van 2015. Als kind is Gerard van de Sanden al helemaal gek van pinball  machines, dus het is natuurlijk een droom die uitkomt om er een heel museum (met meerdere verdiepingen) mee te vullen. In zijn collectie zitten allerlei verschillende soorten flipperkasten: van heel oude exemplaren waar nog voor de Tweede Wereldoorlog op gespeeld werd tot machines uit 2024. Als je door het museum loopt, zie je dus duidelijk hoe spijkerbal zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Daarnaast vind je ook uitleg over de techniek die schuilgaat achter de apparaten. 

Wil je oprichter Gerard van de Sanden in actie zien? Kijk dan naar Spijkers Met Koppen  (BNNVARA), waar hij samen met fanatiek flipperaar Jim Jansen te gast was om zijn skills te laten zien.

Kijk naar Spijkers Met Koppen (8 min)

Twee lichtgevende flipperkasten naast elkaar. Links één in een discothema met een dansende man erop en rechts één met een Dolly Parton-thema.
Foto: Seshiekela Moerlie

Ook vind je in het museum, dat overloopt van felgekleurde knipperende lichten en neonversiering, verschillende themakamers, bijvoorbeeld over muziek of films. In de muziekruimte vind je machines met verschillende iconische artiesten erop – denk aan ACDC, Guns ’N Roses en mijn favoriet: Dolly Parton. Daar heb ik tijdens mijn bezoek natuurlijk voor het eerst in mijn leven een slecht potje pinball op gespeeld. De filmkamer staat bomvol met rekwisieten van populaire films als Toy Story en Jurassic Park. Overal staan accessoires met flipperkasten die er perfect bij matchen. 

Naast dat je uiteraard een heleboel machines kunt bekijken (en op sommige ook mag spelen), leer je in het Dutch Pinball Museum ook meer over de geschiedenis van het spel. Wist jij bijvoorbeeld dat pinball  een tijd verboden geweest is in de Verenigde Staten? “Deze machines kunnen namelijk gruwelijk misbruikt worden om mee te gokken”, legt Gerard uit wanneer ik hem verbaasd vraag naar de reden. Het volledige verhaal vind je op een speciale muur met de naam War on pinball.  
 
Wil je weten wat er nog meer te vinden is in het Dutch Pinball Museum? Op onze Instagram (@npocultuur) krijg je van Gerard een volledige tour door het museum.  

Volg NPO Cultuur op Instagram

Eigenaar van het Dutch Pinball Museum, Gerard van de Sanden, staat voor vier Jurassic Park-flipperkasten en een groot neonbord in verschillende kleuren met de naam van het museum erop.
Foto: Seshiekela Moerlie
Foto bio

Seshiekela Moerlie

Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!