Ga

4x nieuwe makers op het Nederlands Film Festival

Wanneer ben jij voor het laatst naar de film geweest? Het is weer tijd voor het Nederlands Film Festival (NFF), dus de komende week kun je je extra vaak omringen met rood pluche. Je geniet in Utrecht van films, documentaires en series van eigen bodem. De uitgelezen kans voor nieuwe makers om hun producties te zien schitteren op het witte doek. Deze vier tips van debutanten en afstudeerders staan bij mij op mijn watchlist

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Geplaatst op maandag 16 september 2024
Publiek in de zaal bij Talent Award Ceremonie SSBU Grote zaal FOTO MOMENTTOM com NFF

Foto: NFF / Momenttom

Tip 1: invaders_galactica van Malaz Usta  
Waarom ging je weg uit je eigen land? En als de oorlog voorbij is, ga je dan weer terug? In de korte afstudeerfilm invaders_galactica neemt filmmaker Malaz Usta deze ingewikkelde vragen met de nodige ironie als uitgangspunt. Want zou je deze vragen niet beter voor jezelf kunnen houden? Usta geeft je aan de hand van archiefmateriaal en beelden uit een videogame een kijkje in zijn hoofd, waar een gevoel van ontheemding overheerst. Je ziet en voelt hoe hij worstelt met de manier waarop hij zich als Syrische Nederlander moet verhouden tot de mensen om hem heen. “De maker zoekt naar een uitdrukking voorbij de woorden en neemt ons mee op een persoonlijke beeldreis”, zegt de jury. “Het resultaat is een hallucinerende trip van een grote oversteek.”  
 
Invaders_galactica is genomineerd voor de VPRO-documentaireprijs voor de regisseur van de beste afstudeerdocumentaire. Je bekijkt de documentaire op 21 en 22 september.  

“Het resultaat is een hallucinerende trip van een grote oversteek.”

Jury VPRO-documentaireprijs

Screenshot 2022 11 20 232242

Foto: NFF / Malaz Usta

Tip 2: De toekomst is failliet van Suzanne Koopstra 
Waar moet de gewone Rotterdammer straks heen? Dat vragen Bep en Tinus zich hardop af in de korte documentaire De toekomst is failliet. Al 60 jaar lang maken ze in hun geliefde Rotterdam foto’s van huizen die op het punt staan gesloopt te worden. Ze focussen zich met name op de gebouwen die moeten verdwijnen om plaats te maken voor dure yuppenwoningen die vaak onbetaalbaar zijn voor andere bewoners. Ook regisseur Suzanne Koopstra ziet als geboren en getogen Rotterdammer hoe haar stad langzaam maar zeker een plek voor de rijken wordt. Met deze afstudeerdocumentaire geeft ze daarom een stem aan de mensen die het hardst geraakt worden door de gentrificatie – en laat ze zien hoe mensen zich hiertegen verzetten.  
 
De toekomst is failliet is genomineerd voor de EY Talent Award voor de productie met de hoogste productiewaarde. De documentaire zie je op 21 september. 

Toekomst is failliet

Foto: NFF / Suzanne Koopstra

Tip 3: Hoe liefde en ik bevriend raakten van Joris Spaanderman  
De 21-jarige Manu en zijn vader Otto zijn op veel manieren verschillend, maar vinden elkaar in een gedeelde ervaring met discriminatie. Manu is een student met een heftig trauma van anti-homogeweld. Otto is een zwarte man die ervaring heeft met racisme. Hij reikt zijn zoon een helpende hand uit en probeert hem vanuit zijn eigen belevingen te begrijpen en steunen.  
 
Hoe liefde en ik bevriend raakten is een intiem, kwetsbaar coming-of-age portret van een jonge queer man op zoek naar heling. De relatie tussen Manu en zijn vader speelt hierbij een belangrijke rol. “De complexe relatie tussen een homoseksuele zoon en een vader van kleur zie ik zelden terug in de bioscoop”, schrijft regisseur Joris Spaanderman. “De films die hierover zijn gemaakt, gaan bijna uitsluitend over hoe de vader de zoon initieel niet accepteert. De rol die een vader speelt in de uiting van zelfliefde en kwetsbaarheid, blijft daardoor helaas onderbelicht. Met deze film wil ik hier graag een tegengeluid aan geven.”  
 
De film is genomineerd voor de Topkapi Filmprijs voor de beste afstudeerfilm. Je ziet het werk op 22 en 24 september.  

Hoe liefde en ik bevriend raakten

Foto: Joris Spaanderman

Tip 4: Rups van Susanne Hagen   
Zie je introversie als kracht, in plaats van belemmering. Dat is de boodschap van Rups, een korte jeugdfilm met een verhaal dat voor jong én oud herkenbaar is. Want ondanks dat bijna de helft van de bevolking introvert is, lijkt extravert zijn toch de norm. Susanne Hagen maakt de film als afstudeerproductie voor haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Hagen is geïnspireerd door haar eigen jeugd, waarin ze als kind niet graag met anderen praat. De enige plek waar ze echt zichzelf kan zijn, is haar fantasie – net als bij hoofdpersoon Bo. Bo woont in een klein Fries dorp en is in haar straat het enige kind, totdat Rups aan de overkant komt wonen. Gaat ze haar best doen zich aan te passen aan haar leeftijdsgenoot of blijft ze toch liever dichtbij zichzelf?  
 
Rups is genomineerd voor de EY Talent Award voor de productie met de hoogste productiewaarde. De film zie je op 21 september.  

Het Nederlands Film Festival is van 20 tot en met 27 september in volle gang door heel Utrecht.  

RUPS

Foto: NFF / Susanne Hagen

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!