Ga

Pleidooi voor ondergewaardeerd schrijven

Maria Dermoût, Bea Vianen of Dirkje Kuik. Welke vrouwelijke auteur uit de Nederlandse literaire geschiedenis verdient volgens jou meer erkenning? Dat staat op 18 september centraal tijdens Het Pleidooiin de Bibliotheek Neude in Utrecht.  
 
Van de 73 prijswinnaars van de P.C. Hooft-prijs zijn er maar 13 vrouw. Dat is te zien in de digitale expositie Wel verdiend, niet ontvangen van het Literatuurmuseum. Deze ongelijkheid moet rechtgezet worden, vindt het museum. Om de ondergewaardeerde vrouwen uit de Nederlandse literatuur alsnog in de spotlight te zetten, heeft ze een jury samengesteld van mensen die eerder al in de P.C. Hooft-jury zaten. Een team van verschillende hoogleraren letterkunde, expert (jeugd)literatuur Yra van Dijk en schrijfster Karin Amatmoekrim. Zij zijn de geschiedenis ingedoken en hebben 33 vrouwelijke auteurs uitgekozen die deze prestigieuze prijs ook verdiend hebben, maar helaas nooit ontvangen. 

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Geplaatst op zaterdag 7 september 2024, 09:00

“Wat een versmalling van ons universum, dat zo’n groot deel van alle verhalen en taal ongehoord bleven.”

Juryrapport

Kuikd foto anneliesflinterman k 00957 ii 002 kopieren 65cc9f78b1036 340x480

Foto: Annelies Flinterman

Wie kom je tegen in de lijst van het Literatuurmuseum? Bijvoorbeeld de Utrechtse Dirkje Kuik. Haar eigen leven als een van de eerste openlijke trans vrouwen van Nederland is een belangrijk thema in haar werk, onder andere in de essaybundel Huishoudboekje met rozijnen. Hierin schrijft ze over hoe ze het leven weer oppakt na haar geslachtsbevestigende operatie. De auteur ontvangt in haar carrière een aantal literaire prijzen, waaronder de Multatuliprijs in 1998.  
 
Ook Bea Vianen kan niet ontbreken. Een schrijfster uit Paramaribo verhuist in 1957 naar Nederland. Met haar debuutroman Sarnami, hai is ze de eerste zwarte vrouw wiens werk bij een Nederlandse uitgever verschijnt. In haar werk is ze kritisch op zowel Nederland als haar geboorteland, waarnaar ze nog vaak terugkeert en uiteindelijk ook haar laatste rustplaats vindt. Van poezië tot romans: vrijheid, kolonialisme en verdeeldheid komen altijd terug in haar verhalen. Als dubbelbloed schrijft ze veel over haar eigen worsteling met de lastige verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen in haar land van herkomst.  

Large Bea Vianen copyright Els Kirst 1024x quality80

Foto: Els Kirst

Op 18 september houden in de Bibliotheek Neude auteurs Valentijn Hoogenkamp, Alma Mathijssen en Shantie Singh, boekwinkeleigenaar Marischka Verbeek en poëziecriticus Kila van der Starre een pleidooi voor één van gekozen de auteurs. De avond wordt gepresenteerd door journalist en presentator Aldith Hunkar. Om af te sluiten met woorden van de jury: “Als het werk van de vrouwelijke auteurs bij hun leven niet of weinig is opgemerkt, laat hun nachleben dan een overrompelend succes worden.” 
 
Het Pleidooi vindt plaats op woensdagavond 18 september om 20:00 uur in de Bibliotheek Neude. 

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur