“Wij hebben alles, maar dat betekent niet dat we ook gelukkig zijn”
Wat is de zin van het leven? En wat betekent de dood? Dat vraagt Spoonface Steinberg, gespeeld door Soumaya Ahouaoui, zich hardop af. Het jonge meisje krijgt te horen dat ze ongeneeslijk ziek is en gaat op zoek naar antwoorden, hoop en troost. Donderdag 9 januari gaat Spoonface (Het Nationale Theater) in reprise in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ik spreek Soumaya tijdens haar repetitieperiode.
In het najaar van 2020 speelt Soumaya Ahouaoui voor het eerst de rol van Spoonface Steinberg. In haar eentje staat ze op het podium van de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg, het publiek bestaat vanwege de geldende coronamaatregelen uit enkele tientallen mensen. “Dat was eigenlijk heel bijzonder. Het is al een eenzaam en intiem verhaal. Maar met zo weinig mensen in de zaal, voelde je die leegte nog meer.” Nu, meer dan vier jaar later, brengt Het Nationale Theater Spoonface acht keer terug naar het toneel. Ik vraag Soumaya wat ze in al die tijd geleerd heeft van haar personage. “Ze heeft een heel eigenzinnige kijk op de wereld en een grote liefde voor schoonheid”, antwoordt ze. “Het is een wijs meisje, heel simpel en ontroerend, maar daardoor ook filosofisch.”
In het leven van Spoonface, een jong joods meisje van zo’n zeven jaar oud, gebeuren een hoop zware dingen. “Ze is licht autistisch, heeft een ontwikkelingsstoornis waardoor ze niet kan lezen en schrijven en is ook nog ongeneeslijk ziek. Makkelijk heeft ze het dus zeker niet, maar toch gaat ze telkens weer op zoek naar hoop.” Die hoop vindt ze onder andere in operamuziek. “Voordat ik Spoonface speelde, luisterde ik nooit naar opera – dat zat niet echt in mijn leven. Maar zij heeft het me leren waarderen.” Soumaya hoopt dat de voorstelling de toeschouwers ook aan het denken zet over wat voor hen belangrijk is in het leven. “Ik denk dat we daar, net als zij, wel iets meer bij kunnen stilstaan. Waar zit schoonheid nou echt in?”
Maar ondanks alle tegenslagen is Spoonface ook gewoon een heel vrolijk meisje, concludeert Soumaya. “Er gebeuren haar de meest verschrikkelijke dingen, maar toch blijft ze altijd spelen. Dat vind ik te gek. Ze ziet de schoonheid van dingen en leeft in het hier en nu. Daardoor is ze misschien ook wel heel erg gelukkig.” Even blijft het stil. “Denk je dat ze gelukkig is?”, vraag ik. “Ja, ik denk het wel”, antwoordt de actrice. “Ze vindt haar geluk in simpele, ontroerende dingen. Wij hebben alles, maar dat betekent niet dat we ook gelukkig zijn. Wat dat betreft kunnen we nog wel wat leren van onze Spoonface.” Ik hoor haar door de speakers van mijn telefoon glimlachen.
De oorspronkelijke tekst van het stuk is geschreven door de Britse schrijver Lee Hall (onder andere bekend van Billy Elliot) en naar het Nederlands vertaald door Jibbe Willems. De regie wordt gedaan door Noël Fischer. “Het script is echt waanzinnig, waardoor het voor mij heel leuk is om te spelen.” Van donderdag 9 januari tot en met zondag 26 januari zie je Spoonface in Café Paradijs, een kleine ruimte op de bovenste verdieping van de Koninklijke Schouwburg. “Het wordt nog intiemer dan eerst, want ik sta echt een halve meter van de eerste rij vandaan. De laatste jaren heb ik bij Het Nationale Theater eigenlijk alleen maar grote producties gedaan. Ik kom bijvoorbeeld net uit Romeo en Julia. Nu sta ik in mijn eentje in zo’n kleine zaal – dat is weer even wat anders. Ik vind het spannend, maar ook heel leuk. Deze voorstelling past hier denk ik heel mooi.”
Mocht je nou een van de weinige mensen zijn die het stuk in 2020 al zag, dan is het volgens Soumaya nog steeds de moeite waard om het opnieuw te gaan bewonderen. “Er is in de tussentijd natuurlijk een hoop gebeurd. Ik heb veel meegemaakt, veel levenservaring opgedaan. Of ik dat nou wilde of niet. Ik denk dat het daarom onontkoombaar is dat ik de afgelopen jaren meeneem in mijn spel.”
Wil je meer weten over Soumaya Ahouaoui? Luister dan naar Nooit Meer Slapen (VPRO).
Seshiekela Moerlie
Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!