Waarom gaan we nog naar Shakespeare?
“De hele wereld is een schouwtoneel en alle mensen zijn maar acteurs” - een bekende quote van toneelauteur William Shakespeare. Meer dan 400 jaar na zijn dood worden zijn stukken nog altijd vertoond en vernieuwd. Maar wat maakt een echt Shakespearetheater nou zo anders dan de theaters die jij en ik kennen en liefhebben?
Het grootste en misschien ook wel meest belangrijke verschil met een regulier theater is de fysieke ruimte. Elizabethaanse theaters, zoals de wereldberoemde Globe Theatre in Londen (een replica van het origineel), zijn in de buitenlucht, niet overdekt en hebben een ronde of achthoekige vorm. Daarnaast staat het publiek tijdens de hele voorstelling in een cirkel om het podium heen, een leuke afwisseling van de bekende rode pluche stoelen. Je kunt zo dicht bij de acteurs komen dat je bijna onderdeel wordt van de voorstelling en niets je ontgaat.
Foto: Barbey Pedagogie
Maar in tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoef je eigenlijk helemaal niet per se de trein te pakken naar Engeland om een bezoekje te brengen aan Shakespeare’s Globe. Als je de volledige Shakespearetheater-ervaring wil, kun je ook gewoon een dagtripje naar Diever in Drenthe plannen. Daar vind je al 75 jaar lang een Nederlands Shakespearetheater waar je nog de originele beleving kunt krijgen. En je steunt ook nog lokaal talent: de voorstellingen worden namelijk gespeeld door acteurs uit de regio.
Klinkt dat allemaal nog iets te spannend? Tegenwoordig worden de toneelstukken van Shakespeare niet meer alleen in dit soort speciale theaters vertoond. In Tussen Kunst en Katers (NTR) spreken presentatoren Rachel Pouwer en Devina Priya Ramcharan met toneelschrijver Melissa Knollenburg, die een moderne bewerking van Romeo en Julia heeft gemaakt voor Het Nationaal Theater. Waarom gaan we nog steeds naar Shakespeare? En hoe verschilt haar versie van het origineel?
Seshiekela Moerlie
Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!