Read

Beppie Kraft, Limburgs fenomeen

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op vrijdag 9 februari 2024, 00:00

In Limburg is alleen haar voornaam genoeg: Beppie. Ze is een fenomeen in de zuidelijkste provincie. Van jong tot oud, iedereen weet zij al 66 jaar met haar feestmuziek en ballades mensen te raken.

Kraft is geboren en getogen in Maastricht, waar ze als kind al op het podium staat, aangemoedigd door haar vader die tijdens haar optredens accordeon speelt. Inmiddels is Beppie Kraft 77 en een levende legende die doorgaat met zingen tot het echt niet meer gaat.

Op het podium steelt Beppie Kraft alle harten. Een knipoog. Een kleine handbeweging, Meer is niet nodig om haar publiek volledig in te pakken. Beppie Kraft heeft iets ontwapenend. Ze voelt precies aan welk nummer gezongen moet worden, waardoor ze de bijnaam ‘Engel van Limburg’ heeft. Kraft begint haar optredend steevast met een emotioneel nummer en aan het eind van de avond loopt iedereen de polonaise.

De 6de periode rondom carnaval is voor haar het jaarlijkse hoogtepunt. Met haar vaste chauffeur reist ze door Limburg. Kraft: ‘Wat een geluk kun je hebben in het leven: dat ik met een paar liedjes zingen mensen blij kan maken. Een godsgeschenk is het.’

Elk jaar na carnaval geniet Kraft van de Spaanse zon en komt zij tot rust. De rest van het jaar houdt ze haar conditie bij en let ze goed op de kwaliteit haar stem, zodat zij weer helemaal klaar is voor het nieuwe carnavalsseizoen.

Benieuwd naar de levende legende Beppie Kraft? Bekijk de docu Beppie Kraft – Limburgs fenomeen (MAX) op NPO START.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur