Lees

De allereerste opera over de klimaatcrisis

Hoe kan je iets onvoorstelbaar groots als de klimaatcrisis omtoveren tot een opera? Tom en Rachel beleven het in The Shell Trial.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op vrijdag 19 april 2024, 02:00

Beluister de aflevering hier!

Aan het einde van de maand nemen de cultuursnuivers van Tussen Kunst en Katers (NTR) het heft in hun eigen handen. Ze trekken er op uit en verrassen elkaar met uitjes om elkaar uit hun eigen bubbel te halen. In de aflevering van vandaag gaan presentatoren Tom en Rachel gaan dit keer in het rode pluche! Zij bezoeken de operavoorstelling The Shell Trial. Een indrukwekkende en baanbrekende performance over de complexiteit van de klimaatcrisis en alle perspectieven daarop.

Het idee voor deze opera ontstond door het succesvolle toneelstuk De Zaak Shell (te bekijken op NPO Start) Anoek Nuyens en Rebecca de Wit uit 2020. Het is een grote draaimolen van allerlei gepersonifieerde partijen, die deel uitmaken van een groot systeem en proberen op hun eigen manier dat systeem draaiende te houden. In de opera The Shell Trial leer je maar liefst twaalf figuren en hun perspectief beter kennen. Naast de Regering, de CEO en de Consument zie je in de operavoorstelling ook de Kunstenaar, de Leraar, de Piloot en de Weerman. Al deze mensen worstelen op hun eigen manier met de gevolgen van de klimaatcrisis.

Shelltrial 1

Door de voorstelling speelt een belangrijke rode draad: de Ouderen, gespeeld door oudere performers met een achtergrond uit het Nederlandse koloniale verleden. Je ziet hoe zij de rol van getuige op zich nemen. Getuigen, van wat er op het podium gebeurt maar ook van de immense schade die het bedrijf Shell heeft aangericht in de landen van hun voorouders. Dit onderstreept nogmaals dat de klimaatcrisis en het Nederlands koloniaal verleden niet van elkaar te scheiden zijn. Het Kinderkoor (gevormd dor niet-geschoolde Amsterdamse kinderen) aan het einde van de voorstelling biedt een mooi contrast: een grote schreeuw om hulp met de oproep om nú actie te ondernemen in plaats van te blijven hangen in het verleden.

Voor Tom was dit de allereerste opera die hij ooit zag. Benieuwd naar zijn ervaringen tijdens The Shell Trial? Beluister de aflevering van Tussen Kunst en Katers nu op jouw favoriete platform!

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur