Lees

Who run the world? Girls!

Het is voor vrouwelijke makers niet altijd vanzelfsprekend geweest om kunst te mogen maken, te dirigeren, regisseren, fotograferen of gewoonweg hun verhaal te vertellen. Vandaag, op internationale vrouwendag, delen we een aantal van onze favoriete vrouwelijke makers.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Geplaatst op vrijdag 8 maart 2024, 10:00

“Ayanna Witter-Johnson, componist en cellist in een mix van o.a. soul, reggae en klassiek. Met het improvisatietalent van een jazzmuzikant en het charisma van een hip-hop-artiest moet je wel naar haar kijken als ze het podium op komt.”

Rachel

Luister naar Ayanna Witter-Johnson op NPO Klassiek

Louise Bourgeois is een van mijn favoriete kunstenaars. Met haar spinnen geeft Bourgeois zichzelf en haar moeder weer. Dat was een weefster die haar dochter Louise wilde beschermen, maar daarbij ook haar vrijheid inperkte

Bart

“Vivian Maier is mijn favoriete fotograaf. Met haar iconische straatfotografie legde ze New York in de jaren 50 tot 80 vast. Niet alleen zijn haar foto's heel mooi, maar het verhaal achter deze mysterieuze vrouw is ook heel indrukwekkend.”

Sien

“Mijn favoriete vrouwelijke regisseur is Patty Jenkins, dankzij de film Wonder Woman is haar bijdrage aan de representatie van vrouwelijke superhelden meer dan een mijlpaal te noemen.”

Coen

Luister naar OVT (VPRO) over Wonder Woman

“Jorja Smith is mijn favoriete artiest omdat ze niet alleen een prachtige stem heeft met haar opera achtergrond, maar ook veel verschillende genres verwerkt in haar muziek, daar hou ik van. En ze is gewoon een sexy, bad ass woman!”

Akua

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Reist per trein binnen- en buurland af, op zoek naar de mooiste tentoonstellingen met stoelen, impressionisme of fotografie. Staat net zo graag in de club of op een festival.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur