Lees

De kunst van het wegkijken

Auteur en theatermaker Lisa Weeda neemt je mee in Dans Dans Revolutie mee naar haar fictief Oost-Europees land Besulia. Een verhaal over oorlog en de 'kunst van het wegkijken.'

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zondag 18 februari 2024, 00:00

Fictieve Oost-Europese landen zijn vaker het strijdveld voor hedendaagse ‘West versus Oost’ thema's in de media. Zelfs in stripboeken creëren tekenaars landen zoals Sokovia en Latveria als achtergrond voor hun personages. Auteur en theatermaker Lisa Weeda neemt je mee in haar fictieve Oost-Europese land Besulia voor een verhaal over ‘de kunst van het wegkijken.’ 

In Dans Dans Revolutie val je vier verhaallijnen over de voortschrijdende oorlog in Besulia. De roman speelt zich af in een fictief land en met fictieve personages, maar is gebaseerd op onderzoek naar het hedendaagse conflict in het oosten van Europa door Weeda zelf. Zo kom je in aanraking met thema’s die aan bod komen zijn westsplaining, nasleep van een langdurige oorlog en arbeidsmigratie.  De keuze van Weeda voor een fictief land komt voort uit decennia aan geopolitieke manipulatie door het regime in Rusland. Een manipulatie die niet alleen opgaat voor Oekraïne. Want ook andere gebieden aan de grens met Rusland hebben te maken met separatistische invloeden en het opstoken van potentiële conflicten.  

"Als schrijver met een Oekraïense achtergrond, die al 10 jaar onderzoek doet, kunst maakt en verhalen schrijft over oorlog, ben ik gefascineerd geraakt door hoe 'wegkijken' werkt en vraag ik me af waar daadkrachtigheid en assertiviteit begint als het gaat over oorlog en wat je kan doen om aandacht te blijven vestigen op oorlogs- en conflictgebieden overal ter wereld."

Lisa Weeda

Maar Dans Dans Revolutie blijft niet alleen bij papier. Vanaf mei is de roman in een gratis theaterinstallatie gemaakt met het kunstenaarsduo BrotherTill te zien in het theater Bellevue in Amsterdam. Je ervaart de gebeurtenissen in Besulia op verschillende manieren: via telefoons, oude televisieschermen en een voice-over. 

Dans Dans Revolutie (De Bezige Bij) is nu verkrijgbaar in de boekhandels en de theaterinstallatie is vanaf mei te zien in het Theater Bellevue of bekijk het interview met Lisa Weeda tijdens de uitzending van Sophie en Jeroen op NPO Start.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur