Ga

De ultieme meester van het Spaans realisme

In het Drents Museum in Assen bezoek je dit voorjaar de eerste solotentoonstelling van Antonio López, de ultieme meester van het Spaans realisme.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 1 mei 2024, 08:00

In zijn geboorteland Spanje wordt hij beschreven als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’ en met zijn 88 jaar werkt hij nog steeds aan kunstwerken die hij als ‘onaf’ beschouwt. Want de werken van Antonio López García zijn bijna nooit klaar. In Assen zie je schilderijen van Madrileense stadsgezichten, stillevens en persoonlijke portretten. Maar er zijn ook bijbehorende tekeningen en schetsconstructies en bijzondere beeldhouwwerken van verschillende materialen zoals brons en hout.

Het maken van zo’n gedetailleerd schilderij, vraagt natuurlijk een secuur en precieze werkwijze. De stadsgezichten van Madrid schildert Antonio López graag met een soort vogelperspectief. Voor een raam in een ander gebouw gaat hij naast verf en kwast ook met passers, linialen en potloden te werk om een zo realistisch mogelijke weergave te maken van zijn geliefde stad. Het schilderij Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas kost López zestien jaar om af te maken. Hij kiest ervoor om elk jaar op dezelfde plek én tijdstip terug te keren om de meest perfecte tonen van licht, kleur en vorm op het doek te krijgen. In de film El Sol del Membrillo kan je bovendien de gedetailleerde, lichtelijk geobsedeerde werkwijze van López zien tijdens het schilderen van een kweeperenboom.

Lopez 1

De werken van López hebben vaak een persoonlijk tintje. Madrid is natuurlijk dé stad van zijn hart en misschien wel de belangrijkste inspiratiebron voor zijn kunstwerken. Zijn vrouw Maria Moreno, die ook schilder was, komt vaak terug in portretten van López. Soms kan je hem zelf ook zien in stoïcijnse maar verbluffende portretten. En van het babyhoofd van zijn kleindochter maakt López grote beelden. In Assen staan ze als kleine uitvoering maar in het centrum van Madrid zijn grotere versies te zien ter nagedachtenis aan de metroaanslag in 2004.

Nieuwsgierig naar de meester van het Spaans realisme? Bekijk een introductie over deze expositie alvast in Nu te Zien (AVROTROS). De tentoonstelling in het Drents Museum in Assen bezoek je nog tot en met 2 juni 2024.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur