Lees

De mooiste museumdaken van België

Heb je alle musea in Nederland gezien? Of zin in culturele verrijking tijdens je stedentrip? In Ik ben er weg van geeft NPO Cultuur redacteur Bart je de beste tips voor een dagje cultuur over de grens.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Geplaatst op maandag 5 februari 2024, 08:00

Een panoramauitzicht over een stad is altijd een goede manier om een overzicht van de stad te krijgen. Net zoals het bezoeken van een museum in het buitenland een goede manier is om de cultuur van dat land te leren kennen.

Ik ging op zoek naar de mooiste museumdaken van België. Die vond ik in Antwerpen en Brussel.

Kijk het reisverslag op Instagram

IMG 20180629 170903

Antwerpen

Het MHKA in Antwerpen bevindt zich dichtbij het FOMU (fotomuseum) en KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, recentelijk heropend en een bezoekje waard vanwege de gigantische collectie van oude meesters). In het museum voor hedendaagse kunst vind je wisselende tentoonstellingen met kunst van moderne en veelal Belgische kunstenaars. Op het dak staat een permanente installatie van James Turrell, die je misschien al kent uit Voorlinden in Wassenaar of van Hemels Gewelf in Kijkduin (mijn favoriete kunstwerk in de openbare ruimte in Nederland). Vanuit Skyspace van James Turrell heb je geen mooi uitzicht over de stad maar wel van de lucht. Het uitzicht op de hemel maakt deze onbeweeglijke witte kubus tot een van de meest dynamische kunstwerken die ik ken.


XPRO9418

Brussel

Vlakbij het ietwat gure Zuidstation (Brussel Midi) vind je tentoonstellingsruimte WIELS in een voormalige bierbrouwerij. Wanneer ik Brussel bezoek ga ik altijd even hier langs omdat de curatie altijd erg goed is en je er heerlijk kunt lunchen. Wat niet iedereen weet is dat de lift je helemaal tot het dak kan brengen waarvandaan je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Tip: op woensdagen is WIELS geopend tot 21:00. Dat maakt de uitgekozen plek om je stedentrip af te sluiten, des te meer omdat de Intercity Brussel vanaf Zuidstation vertrekt.

Treintip

Het goedkoopste reis je naar België met een ticket met “treinbinding”. Daarmee moet je op met de specifieke tijd van de trein die op je ticket staat de grens oversteken. Die treinbinding is echter alleen van toepassing op de trein waarmee je de grens oversteekt. Wanneer je in België bent kunt je elke trein nemen op het traject van je ticket. Zo kun je dus even uitstappen in Antwerpen, het dak op, en daarna weer verder reizen naar Brussel.

IMG 0919

Foto: trein van kunstenaar Rinus van de Velde in de tentoonstelling The Armchair Voyager in Bozar, Brussel

IMG 5767

Foto: de gekleurde vlakken van kunstenaar Daniel Buren ontmoeten station Luik van architect Santiago Calatrava.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Reist per trein binnen- en buurland af, op zoek naar de mooiste tentoonstellingen met stoelen, impressionisme of fotografie. Staat net zo graag in de club of op een festival.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur