Read

Een statement op de muur

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op zaterdag 10 februari 2024, 00:00

Judith de Leeuw, oftewel JDL, maakt in heel de wereld betekenisvolle graffiti op plekken waar mensen gehoord moeten worden. In haar werk zie je veel grijstinten en portretten van mensen.

De Leeuw heeft heeft geen gemakkelijke jeugd. Ze wordt al op jonge leeftijd uit huis geplaats en heeft in veel gesloten afdelingen gezeten. In haar woonplaats Amsterdam ziet ze schuin achter haar huis een graffiti met apen in een Banksy stijl. Het is voor haar een inspiratiebron die haar hele leven bij haar blijft. In de isolatiecel in de jeugdzorg komt zij erachter dat zij zelf ook kan tekenen. De Leeuw gaat keihard werken en inmiddels is zij – twee jaar later - wereldberoemd.

In de Close-Up-docu JDL Behindthewall (AVROTROS) leer je Judith de Leeuw beter kennen en zie je het maakproces van een muurschildering in de Italiaanse achterstandswijk, een plek waar veel mensen overlijden aan kanker door de slechte werkomstandigheden in de staalfabriek.

De murals van JDL zie je in Nederland onder andere in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven.

The Escape By Judith de Leeuw and help by SMOK in Eindhoven Netherlands for Gemeente Eindhoven 6
NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur