Read

Eigen kunst maken met Rogier Roeters

Het filmhuis of theater is een bekend terrein voor redacteur Bo maar het culturele landschap is nog zoveel groter. Ze stapt uit haar eigen culturele bubbel en neemt je in Bo’s Bucketlist mee in haar alsmaar groeiende lijst van dingen die ze altijd al heeft willen doen. Er valt nog zoveel te beleven en te ontdekken.

NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Geplaatst op maandag 22 januari 2024, 06:00

Als kind knutselde en schilderde ik erop los. Nu nooit meer omdat het voelt alsof ik het niet meer kan. Komt dit door de angst om afgewezen te worden door mijn omgeving?Of wijs ik mijzelf bij voorbaat al af en laat ik de creatieve kant van mijzelf links liggen? Daarom ga ik deze week voor Bo’s Bucketlist weer kunst proberen te maken samen met kunstenaar Rogier Roeters in zijn atelier in Den Bosch. Zal het mij lukken om de angst van het maken los te laten?

Rogier staat bekend om zijn duizenden tekeningen vol hersenspinsels. Hij maakt alles in een hoge snelheid. Zijn hele atelier ligt vol met duizenden tekeningen, stiften en doeken. Thema’s als chaamte, twijfel, angst, lol, verlangen en eenzaamheid komen voorbij in zijn werk. Herkenbaar zijn zijn kleurgebruik en rake teksten in een hanenpoot handschrift. Op zijn Instagram account deelt hij met meer dan 154 duizend mensen zijn werk dat je laat gniffelen of een traantje laat wegpinken. Afgelopen zomer had hij zijn eerste solo-expositie in Museum Voorlinden in Wassenaar.

Dit is de eerste keer dat ik voor mijn bucketlist zo ver uit m’n comfort zone ga en het stiekem een beetje spannend vindt. Misschien zelfs een beetje buikpijn van krijg. In de nacht door een museum dwalen of het nijntje museum bezoeken is een klein avontuur maar er hangt niets vanaf. Wat als het mij helemaal niet gaat lukken om kunst te maken? Of dat wat ik maak heel lelijk is?

Ik was nog geen vijf minuten binnen in zijn atelier toen Rogier aan de slag ging met een pak speelkaarten. Toevallig wist ik dat hij ooit goochelaar is geweest en ik mocht een kaart kiezen. Mijn oog viel op harten vijf en ik mocht mijn initialen erop schrijven, zonder hem te laten zien welke ik had gekozen uiteraard. Rogier pakte één van de stiften uit de grote stapel die op zijn tafel lag en liet mij hem onderzoeken. Er was niets geks te zien. Hij schudde met de kaarten en vroeg of het een bepaalde kaart was, maar dat was hem niet. Vervolgens pakte hij de stift waar in het logo ‘harten vijf’ was verschenen. Ik stond perplex en de kleine zenuwen die ik had waren meteen verdwenen.

Vervolgens ging ik met Rogier aan zijn tafel zitten omringd door alle verfstiften. Hij opende met: ‘Welkom bij de cursus: Je kunt geen fouten maken.’ Een geruststelling! We gingen gelijk aan de slag en gaven het papier over en weer aan elkaar. In hoge snelheid kwamen de lijnen uit de stiften en ik had niet eens de tijd om na te denken over mislukken. Van Rogier moest ik al mijn kaders open blijven gooien. Toen ik iets dacht te weten, moest ik het vervolgens weer in twijfel trekken. Heel therapeutisch allemaal. Ik heb mijn avondeten geschilderd, we hebben een klein gedichtje gemaakt en onidentificeerbare lijnen en kleuren op papier gezet. Volgens Rogier zocht ik heel erg de randen op in het werk dat ik maakte, letterlijk. Ik liet geen kader wit. Na twee uurtjes waren we voordat ik het doorhad en na vele tekeningen klaar. Ik was verbaasd toen ik mijn eigen tekeningen zag die ik samen met Rogier had gemaakt. Had ik dit echt gemaakt? Het waren vrolijke platen met grappige teksten, precies in de stijl van Rogier, geworden. Het voelde een beetje suf dat ik van tevoren zoveel druk op mijzelf had gelegd. Kunst kan ook gewoon uit plezier bestaan. Het hoeft niet per se aan standaarden te voldoen waarvan ik denk dat het ‘kunst’ is. Laat het los en heb vooral lol in het maken.

Benieuwd naar Rogier geworden? Het programma MUST (NTR) maakte portretten van cultuurmakers waarin telkens een culturele tip wordt gegeven die je niet mag missen.

Rogier Roeters tipt: Ontregel je blik op de wereld via Jakop Ahlbom Company

Rogier Roeters is vooral bekend van zijn werk als beeldend kunstenaar, maar is ook een theatermaker en goochelaar. Wie zijn werk kent weet dat Roeters graag verrast, prikkelt én soms ook verward. En dat is precies waar zijn tip over gaat; iedereen moet volgens hem een keer een voorstelling van Jakop Ahlbom Company zien. Het werk van Jakop Ahlbom bestaat uit dans, muziek, mime, slapstick, special effects en illusionisme. Die mix leidt in 'Innenschau' tot een absurdistische droomvoorstelling die je als kijker ontregelt en je uit het dagelijkse ritme haalt.

De angst van het mislukken heb ik in het atelier van Rogier helemaal los kunnen laten door de chaos en veelheid van het materiaal. Én door de hulp en lol met Rogier natuurlijk. Ik verloor door van zijn manier van werken en de snelheid daarvan even alles om mij heen. Het was heerlijk om ergens helemaal in op te gaan en met niets anders dan kleuren en lijnen bezig te zijn. Het was eigenlijk ook gewoon een hele gezellige middag met veel grapjes onderling en helemaal zen stapte ik het atelier uit. Het is zonde dat ik al die tijd zo bang was voor afwijzing en mocht ik binnenkort weer tot rust willen komen, dan zoek ik zeker even een pen en papier op om even te verdwijnen in het maken.

Het eindresultaat kan je hieronder vinden en een video over het gehele proces kan je op de Instagram van NPO Cultuur bewonderen. Het is wel echt in de stijl van Rogier Roeters, niet gek natuurlijk, want hij heeft mij eigenlijk wel enorm geholpen.

Schermafbeelding 2024 01 19 om 15 28 55

Dat was hem dan, tot volgende week! De laatste alweer… waar ik ga kijken of het mij lukt om te huilen in een museum.

Zonder titel 1080 x 1350 px 7
NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Gewapend met haar Cinevillepas is redacteur Bo minimaal twee keer per week in een filmhuis te vinden. In haar weekenden staat er altijd wel een voorstelling of concert op de planning. Of ze danst het liefst tot in de vroege uren in de club op elektronische muziek. Kunst speelt zich voor Bo dus veelal in het donker af en zo duikt ze voor even een andere wereld in.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur