Ga

Van onschatbare waarde?

Waargebeurd en in filmvorm gereconstrueerd: de brutale diefstal van zeven meesterwerken in Rotterdam, dat kan je nu zien in de documentaire/film Kunstroof.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op maandag 3 juni 2024, 08:00

Tussen 3:00 en 4:00 's nachts op een herfstavond in oktober ging er in de Kunsthal in Rotterdam het alarm af. Een inbraak. Vier Roemeense mannen stelen die nacht zeven schilderijen uit het pand en nemen de benen. Jarenlang duurt het onderzoek naar deze bijzondere inbraak. Wie wilt überhaupt deze peperdure schilderijen hebben of waren ze misschien gestolen in opdracht van iemand? Waren de dieven compleet blind door het geld dat ze in de schilderijen zagen? De daders kwamen na vijf jaar alweer vrij en de schilderijen zelf? Tot as vergaan, maar of alle schilderijen ook zijn vernietigd? Dat is maar de vraag. Het gehele onderzoek is op een unieke manier op beeld gebracht in de nieuwe hybride film Kunstroof

Twaalf jaar na de roof zelf weet Jorien van Nes van de roof een bijzondere film van te maken. In ongeveer honderd minuten vertelt de film het 'complete' verhaal van deze grootse vervreemding. Het is een mix van archiefmateriaal van het museum en het nieuws, interviews met betrokkenen en getuigen en geacteerde scènes met Roemeense acteurs. De film stuurt je niet precies één kant op: er wordt bijvoorbeeld een hoofdinspecteur geïnterviewd, maar ook een gepensioneerde crimineel en meesterdief. Zo worden er meerden perspectieven laten zien die allemaal een interessante link hebben met het proces. Wat er exact met de schilderijen is gebeurd is ook open te interpreteren. Er zijn resten gevonden van oude verf in een oventje op een Roemeense boerderij, maar ook daarbij is het onzeker of dat het gehele verhaal is. Genoeg materiaal om zelf losse eindjes aan elkaar vast te knopen.

Kunstroof 1

Foto: Periscoop Film

De film laat je nadenken over de waarde van kunst bij verschillende mensen, niet alleen op het gebied van geld. De geïnterviewde kunstliefhebbers weten de schilderijen goed te verkopen in de film, elk van de doeken zijn miljoenen waard. De schilderijen worden ook hoog getaxeerd door een Roemeense conservator, maar toch werden ze lukraak in de achterbak van een auto gesmeten. Alsof de dieven aan het verhuizen waren. De conservator kon het niet geloven dat ze een echte Matisse voor haar neus had en wenste de dieven veel succes met de verkoop van het schilderij. Dat wilt toch niemand hebben? Voor de dieven is het prijskaartje de enige waarde die de doeken hebben, meer niet.

De film Kunstroof is vanaf nu te zien in filmhuizen bij jou in de buurt. Meer zien van Jorien van Nes? Bekijk dan haar andere documentaires op de website van 2Doc.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur