Lees

Werk Ohne Autor over de kunstenaar Gerhard Richter

In 2018 zag ik voor het eerst de indrukwekkende film Werk Ohne Autor (VPRO) over het leven van de kunstenaar Gerhard Richter. In de film heet Gerhard Richter ‘Kurt’ en volgen wij hem tijdens twee grote oorlogen: de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. In het werk van Richter zie je veel terug uit deze twee episodes van zijn leven. Het maakt hem dan ook een van de grote Oost-Duitse kunstenaars naast de befaamde Joseph Beuys.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op zondag 14 januari 2024, 07:00

Door het zien van deze film was mijn interesse in de kunstenaar Gerhard Richter gewekt. Wat voor kunst maakt hij precies?

In 1964 had Gerhard Richter zijn eerste solotentoonstelling in Duitsland. In deze eerste werken zag je het oorlogsverleden door de ogen van zijn kunst. Wat hij deed was erg bijzonder in het naoorlogse Duitsland. In zijn eerste werken paste hij namelijk het fotorealisme toe. De foto’s die in die tijd in de krant stonden schilderde hij na en hij maakte deze foto’s wazig. Ook nam hij foto’s uit zijn familiearchief als inspiratie. Hieronder staan twee voorbeelden van de portretten uit die eerste solotentoonstelling in 1964. Deze kunstwerken hadden geen naam, vandaar ook de verwijzing in de filmtitel: ‘Werk Ohne Autor’.

Hm B Fg84 Kg Nl9 585x1170
Richter 1 jpg

Door de jaren heen heeft het werk van Gerhard Richter een stuk meer kleur gekregen en is het abstracter geworden. Hieronder zie je hoe hij met een doek bezig is.

Gerhard richter painting

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar Gerhard Richter? Kijk dan naar de film Werk ohne Autor (VPRO) op NPO PLUS.

Wil je zijn werk in het echt bewonderen? In museum De Pont in Tilburg hangen vier werken van Richter in de vaste collectie.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur