Werk Ohne Autor over de kunstenaar Gerhard Richter
In 2018 zag ik voor het eerst de indrukwekkende film Werk Ohne Autor (VPRO) over het leven van de kunstenaar Gerhard Richter. In de film heet Gerhard Richter ‘Kurt’ en volgen wij hem tijdens twee grote oorlogen: de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. In het werk van Richter zie je veel terug uit deze twee episodes van zijn leven. Het maakt hem dan ook een van de grote Oost-Duitse kunstenaars naast de befaamde Joseph Beuys.
Door het zien van deze film was mijn interesse in de kunstenaar Gerhard Richter gewekt. Wat voor kunst maakt hij precies?
In 1964 had Gerhard Richter zijn eerste solotentoonstelling in Duitsland. In deze eerste werken zag je het oorlogsverleden door de ogen van zijn kunst. Wat hij deed was erg bijzonder in het naoorlogse Duitsland. In zijn eerste werken paste hij namelijk het fotorealisme toe. De foto’s die in die tijd in de krant stonden schilderde hij na en hij maakte deze foto’s wazig. Ook nam hij foto’s uit zijn familiearchief als inspiratie. Hieronder staan twee voorbeelden van de portretten uit die eerste solotentoonstelling in 1964. Deze kunstwerken hadden geen naam, vandaar ook de verwijzing in de filmtitel: ‘Werk Ohne Autor’.
Door de jaren heen heeft het werk van Gerhard Richter een stuk meer kleur gekregen en is het abstracter geworden. Hieronder zie je hoe hij met een doek bezig is.
Ben je ook nieuwsgierig geworden naar Gerhard Richter? Kijk dan naar de film Werk ohne Autor (VPRO) op NPO PLUS.
Wil je zijn werk in het echt bewonderen? In museum De Pont in Tilburg hangen vier werken van Richter in de vaste collectie.
Juul Bal
Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!