Ga

Waarom is het Leids Cabaret Festival zo'n big deal?

De grootste grappenmakers van Nederland hebben wel eens hier opgetreden. Wat maakt het winnen van het ‘Leids’ zo speciaal?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op vrijdag 26 april 2024, 08:00

Beluister de aflevering hier!

Wat maakt iets écht grappig? Zijn de gevestigde cabaretiers nét zo leuk als beginnende stand-uppers? Tom, Devina en Akua zoeken het uit in Tussen Kunst en Katers. Wan wat bezielt een beginner om zichzelf zo voor de leeuwen te gooien? Tom sprak erover met een nieuwe comedian die hij zag op TikTok.

Als je zelf ook zo'n comedylover bent, kun je jouw lachspieren trainen bij de Finalistentour van het Leids Cabaret Festival.

Het festival wordt in 1978 voor het eerst gehouden vanuit de Leidse studentenvereniging Augustinus en is sindsdien een jaarlijkse traditie. Deelnemers kunnen zichzelf opgeven en worden klaargestoomd voor de voorrondes door middel van workshops en cursussen. Na een halve finale gaan uiteindelijk drie personen door naar de finale en mogen hun stuk opvoeren voor een drietal jurypanels. De finalisten voeren hun act op voor een publiek van 500 comedylovers en een gecureerde jury. Nieuw dit jaar is de Studentenprijs, hier stemmen leden van vier verschillende Leidse studentenverenigingen op hun favoriet. Zo kunnen de finalisten maar liefst drie prijzen willen tijdens het festival.

Cabaret

Het Leids Cabaret Festival is écht de springplank voor een carrière in de Nederlandse theaterzalen als volwaardig cabaretier. Vele bekende comedians zijn ooit finalist geweest bij het festival. Denk aan: Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Micha Wertheim en Lisa Ostermann. Natuurlijk zijn het geen amateurs die meedoen aan het festival, veel deelnemers zijn regelmatig te zien in comedycafés of maken deel uit van een grotere groep beginnende comedians.

Vanaf maart tot juni trekken de finalisten van het Leids Cabaret Festival door het land in een speciale Finalistentour. Met een prijs van de jury, het publiek of van de lokale studenten doen zij de finaleavond voor iedereen lekker nog een keer. Je kan hier de nieuwe lichting cabaretiers ontdekken, dus bereid je voor op een avond vol actuele anekdotes, muzikaal talent, hilarische slapstick en alles daartussen in een échte humorhutspot. Winnaar David Linszen trekt nu door het hele land met mede-finalisten Said El Hassnaoui en Tim Kroezen door het land met hun Finalistentour en sluiten deze traditiegetrouw af in de Leids Schouwburg.

De kaarten voor de Finalistentour zijn bijna uitverkocht dus check de speellijst van het Leids Cabaret Festival voor de laatste mogelijkheden bij jou in de buurt! Meer over de wereld van de comedy? Beluister de nieuwe aflevering van Tussen Kunst en Katers (NTR) hier!

Devina cabaret
IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur