Experimenteren met synthesizers
Lang voordat namen als The Doors, Kraftwerk en Emerson elektronische muziek uitbrachten, werd er in het Natlab (natuurkundig laboratorium) van Philips in Eindhoven al volop geëxperimenteerd met synthesizers. In 1957 bracht Philips de eerste 'elektronische populaire muziek' plaat ter wereld uit: Second Moon.
Ruim 65 jaar later in Schilderen met Geluid - Het Klankenpalet van Paul Tas (AVROTROS) treedt kunstenaar Paul Tas in de voetsporen van de pioniers van het Natlab. Nederland speelt een grotere rol in de geschiedenis van de elektronische muziek dan bij het grote publiek bekend. Ik ben met plezier onderdeel van dit grote publiek ;). Een heerlijke docu die een kijkje in de keuken geeft.
Schilderen met geluid - Het klankenpalet van Paul Tas
Nederland speelt een grotere rol in de geschiedenis van de elektronische muziek dan bij het grote publiek bekend. Lang voordat namen als The Doors, Klaus Schulze, Kraftwerk, Emerson, Lake & Palmer en Jean Michel Jarre muziek uitbrachten waarin veelvuldig of louter synthesizers gebruikt werden, werd er in het Natlab van Philips in Eindhoven al volop geëxperimenteerd met elektronische muziek. In 1957 bracht Philips de eerste 'elektronische populaire muziek' plaat ter wereld uit; Second Moon van de aan het Natlab verbonden componist Dick Raaijmakers. Ruim 65 jaar later treedt kunstenaar Paul Tas in de voetsporen van de pioniers van het Natlab.
Bo Fasseur
Gewapend met haar Cinevillepas is redacteur Bo minimaal twee keer per week in een filmhuis te vinden. In haar weekenden staat er altijd wel een voorstelling of concert op de planning. Of ze danst het liefst tot in de vroege uren in de club op elektronische muziek. Kunst speelt zich voor Bo dus veelal in het donker af en zo duikt ze voor even een andere wereld in.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!