Lees

Hollywood rebel Kim Novak

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op vrijdag 2 februari 2024, 00:00

Kim Novak werd in dezelfde tijd bekend als Marilyn Monroe. In die tijd hadden vrouwen weinig inbreng. Hier bracht Novak al snel in haar carrière verandering in. Zij was een van de eerste voorvechters voor vrouwenrechten in het Hollywood van de jaren 50.

Novak kwam ter wereld als Marilyn en begon haar carrière als model, waardoor zij uiteindelijk figurant werd in een musical. Van het een kwam het ander en op een dag werd zij gescout door Harry Cohn. De bevreesde directeur van de grote filmdistributeur Colombia Pictures. Net als alle vrouwen bij Colombia Pictures kreeg zij een hele make-over. Bij elke verandering kon zij haar eigen minuscule verandering inbrengen. Haar blonde haar met een blauwe gloed. Haar bijnaam was geboren: Lavendel Blonde.

Harry Cohn heeft veel geld gestopt in Kim Novak en laat haar datzelfde jaar meteen in 3 films spelen. Op dat moment heeft zij nog geen acteerervaring en wordt zij meteen in het diepe gegooid. Novak werkt hard en maakt lange dagen op de filmsets. Ze wint haar eerste oscar voor opkomend talend en krijgt tientallen brieven van fans. Haar echte grote doorbaak is bij de film Vertigo en gaat de boeken in als de beste film uit de filmgeschiedenis.

MV5 B Mjgy Mz U4 NTY3 NV5 B Ml5 Ban Bn Xk Ft Z Tcw OT Yz Mj Ay Nw V1

Voor de film Vertigo krijgt Novak het voor elkaar om voor het eerst een groot bedrag te krijgen voor haar acteerwerk. Een week voor Vertigo gaat Novak om de tafel met Colombia Pictures. Eerst schortst Cohn haar, maar hij bezwijkt onder de druk. Het is Novak gelukt om het vierdubbele te krijgen in haar nieuwe contract.

In Vertigo vertolkt zij hoe de actrices zich op dat moment voelen in Hollywood. Een fantasie gemaakt door mannen. Hitchock geeft haar alle ruimte om haar karakter te ontwikkelen voor deze rol. In deze film speelt zij twee verschillende vrouwen, Judy en Madeleine. Hierin legt ze het Hollywood van deze tijd bloot. Het wordt geen kaskraker, maar wel de meest persoonlijke film van Hitchcock en Novak.

Nadat haar contract afloopt bij Colombia Pictures zet Kim Novak haar eigen bedrijf Kimco Pictures op. Novak wil een verschil maken voor vrouwen in Hollywood, door het commerciele aspect in Hollywood lukt het haar niet. Ze stopt met Kimco en Hollywood gaat een nieuw tijdperk in. In 1966 stort haar huis in en begint ze haar nieuwe leven aan de Californische kust. Hier kan zij haar creativiteit uiten in het maken van kunst. Een passie die er al voor haar tijd in Hollywood is. Novak is ondertussen 89 jaar en maakt tot op de dag van vandaag schilderijen in Californië.

Ben je benieuwd geworden naar Kim Novak – Hollywood’s Rebel (AVROTROS)? Bekijk hier de documentaire op NPO START.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur