Lees

Indrukwekkende kunst van het alledaagse

Heb je alle musea in Nederland gezien? Of zin in culturele verrijking tijdens je stedentrip? In Ik ben er weg van geeft NPO Cultuur redacteur Bart je de beste tips voor een dagje cultuur over de grens.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Geplaatst op maandag 19 februari 2024, 08:00

Bekijk het videoverslag

Vanaf de fiets gratis naar kunst kijken: dat klinkt als enorm Nederlandse activiteit. Ik deed ‘m net over de Duitse grens in de omgeving van Oberhausen op de Emscher Kunstweg. Dit is een kunstroute in de buitenlucht langs de Emscher, een rivier die belangrijk was voor de Duitse industrie.

IMG 7867

Neustadt — Julius von Bismarck, Marta Dyanchenko

Naast een drukke autoweg vormen 23 sculpturen een denkbeeldige stad. Deze gebouwen hebben ooit in het Ruhrgebied gestaan maar zijn sinds de millenniumwisseling afgebroken. Het gaat veelal om Plattenbau, typisch zo’n stroming waarover de smaken verschillen.

IMG 7913

Zauberlehrling — Inges Idee

Elektriciteit is een onzichtbaar fenomeen maar deze elektriciteitsmast eist de volle aandacht op. In speelse ironie verwijst dit werk naar Der Zauberlehrling (de tovenaarsleerling), een gedicht van Goethe. Het is een waarschuwing om technologische ontwikkelingen kritisch te bekijken.

IMG 7614 Original

Theater der Pflanzen — Piet Oudolf, GROSS.MAX

In de jaren 90 werd de Emscher rivier hersteld tot een natuurlijke rivier en werd er een groot ondergronds afvalwater kanaal aangelegd. Daardoor waren een aantal kleine waterzuiveringsinstallaties niet meer nodig. Piet Oudolf installeerde een tuin in een van de bassins, waarbij hij rekening houdt met hoe de planten het hele jaar door bloeien.

Liever dichter bij huis naar Piet Oudolf? Bezoek dan bijvoorbeeld de beeldentuin van museum Singer in Laren, Vlinderhof in het Máximapark in Utrecht of Voorlinden in Wassenaar.

Ga zelf op pad

Op de fiets in Oberhausen

Goed om te weten: fietsen in Duitsland is anders dan in Nederland. Fietspaden houden plots op, of je moet midden op de weg tussen vrachtwagens en bussen op het stoplicht wachten. Spring dus niet met je Nederlandse naïviteit op het zadel.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Reist per trein binnen- en buurland af, op zoek naar de mooiste tentoonstellingen met stoelen, impressionisme of fotografie. Staat net zo graag in de club of op een festival.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur