Inspiratie uit de Afro-Amerikaanse volksmuziek
Contrabas spelen is niet makkelijk. Ook voor James Oesi. Al staat hij nu in een uitverkocht Concertgebouworkest en is hij vaker te zien bij het programma Podium Klassiek (NTR). Zijn missie? Afro-Amerikaanse componisten een stem geven.
James Oesi (uitspraak: Wesi) is geboren in Londen en getogen in Zuid-Afrika. Hij gaat naar het strenge conservatorium in Moskou en zet in 2009 voet in Nederland.om les te krijgen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij nu nog gastdocent is.
De contrabassist heeft een bijzondere route afgelegd. Een route die begint bij de piano, waar hij al snel merkt dat hij de spanning mist bij het spelen van het instrument. Hij vindt uiteindelijk een liefde voor de contrabas. In Moskou leert hij onder streng Russische regime de kneepjes van het vak.
In 2017 richt James Oesi het Dutch Double Bass Festival op. Een jaarlijks moment om grote namen uit de contrabaswereld naar Nederland te halen en samen te spelen.
Oesi is opgegroeid in Zuid-Afrika, waar hij veel in aanraking komt met Afro-Amerikaanse volksmuziek, een vrijwel onbekend maar onmisbaar deel van de klassieke muziek. Want veel Westerse componisten – denk aan Gershwin, Dvorák en Brahms – zijn geïnspireerd door de Afro-Amerikaanse volks
Op zondag 11 februari brengt Oesi begeleidt door de pianiste Djuwa Mroivili een eerbetoon aan deze vergeten componisten in de Leidsche Stadsschouwburg.
Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden naar James Oesi? Beluister Nooit Meer Slapen (VPRO) met de contrabassist.
Juul Bal
Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!