3x het onbekende omarmd in Rotterdam
Diversiteit wordt gevierd, het ‘ongewone’ toegejuicht en het onbekende omarmd. Van 25 september tot en met 5 oktober is het weer tijd voor het Feeling Curious? festival in Rotterdam. Theatergezelschappen van over de hele wereld verzamelen zich op het podium van Theater Rotterdam om hun radicale perspectief op de wereld met ons te delen. Ik tip drie voorstellingen die je gezien wil hebben.
Tip 1: JAH! van Dalton Jansen
We beginnen met een productie van eigen bodem. De Rotterdamse choreograaf Dalton Jansen doet met JAH! een krachtige ode aan de zwarte man in een westerse wereld – en een viering van vaderschap. In een zoektocht naar vrijheid worden zes performers geconfronteerd met intergenerationeel trauma. Deze voorstelling vol muziek en dans is gebaseerd op het leven van Jansen en zijn vader, die van Curaçao naar Nederland is verhuisd en hem heeft opgevoed met de idealen van de Rastafari. Hij gaat voorbij de bekende stereotypen over deze levensbeschouwing en laat zich inspireren door de woorden ‘love’, ‘unity’ en ‘peace’. Wat kunnen we hier als gepolariseerde samenleving vandaag van leren?
JAH! is te zien op 24, 25 en 26 september.
Foto: Dalton Jansen / Theater Rotterdam
Tip 2: Il Disperato van Wunderbaum
Hoe komt iemand tot een wanhoopsdaad? Die vraagt probeert Marleen Scholten te beantwoorden tijdens Wunderbaum’s Il Desperato, Italiaans voor ‘de wanhopige’. Scholten heeft voor het schrijven van het script van haar derde Italiaanse voorstelling (Nederlands ondertiteld) gesproken met verschillende Italiaanse criminologen en sociologen.
Een gewone familie zit samen vast in een huis en wordt langzamerhand tot waanzin gedreven. Ze zitten aan tafel, eten onwetend hun laatste avondmaal en praten over alledaagse dingen alsof er niets aan de hand is. Hoe blijven ze hoopvol terwijl ze financieel en sociaal in zwaar weer verkeren? Il Desperato geeft een intieme inkijk in hoe iemand gedreven kan worden tot de gruwelijke daad van een familiemoord. De voorstelling is te zien op 28 en 29 september.
Foto: Luca Chiaudano
Tip 3: This is not an embassy (Made in Taiwan) van Stefan Kaegi
Het is precies 400 jaar geleden dat Nederland delen van Taiwan koloniseerde. Daarom nodigt Theater Rotterdam documentair theatermaker Stefan Kaegi uit om het podium twee keer om te toveren tot een ambassade. This Is Not an Embassy (Made in Taiwan) onderzoekt de lastige vraag: hoe creëer je een ambassade voor een plek die geen officieel erkende staat is? Is het een plek waar je de Chinese cultuur kunt waarderen en het tegelijkertijd oneens kunt zijn met de regering? Welke symbolen, vlaggen, volksliederen en rituelen zijn wel en juist niet welkom? Wat is de juiste balans en wie bepaalt dat?
Verschillende stemmen, van een gepensioneerde ambassadeur tot de eigenaar van een bubble tea-bedrijf, gaan op een ingewikkelde zoektocht naar de Taiwanese identiteit en erkenning op wereldtoneel. Je ziet This is not an embassy (Made in Taiwan) op 28 en 29 september.
Feeling Curious? is van 25 september tot en met 5 oktober te bezoeken in de Schouwburg Rotterdam.
Foto: Rimini Protokoll / Stefan Kaegi
Seshiekela Moerlie
Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!