Bij The Closet is creativiteit heilig
Een veilige haven voor tieners, waar creativiteit een helende werking heeft. Dat is The Closet, een initiatief van kunstdocent en drag-activist Taka Taka. Elke maandagavond komt die met een groepje jonge mensen samen in de studio van Erwin Olaf. “Het is een ruimte die we nog misten in Amsterdam. Een plek waar mensen samenkomen om zichzelf met behulp van make-up en kostuums te kunnen uitdrukken zonder oordeel.”
Taka Taka is directeur van het oudste draghuis van Amsterdam: House of Hopelezz. “In alles wat ik doe, probeer ik te ontdekken hoe drag warmere sociale omstandigheden en creatieve vormen van samenleven kan creëren.” De creatieveling groeit op in Griekenland, waar die als tiener gepest wordt. Voor jonge mensen die – net als hen vroeger – behoefte hebben aan een ruimte waar ze volledig zichzelf kunnen zijn, wordt The Closet het leven ingeblazen. “Want er zijn plekken waar kinderen buiten school heen kunnen om te sporten, maar waar moeten ze heen als ze zich liever creatief uiten?”
Na het overlijden van fotograaf Erwin Olaf krijgt Taka Taka de mogelijkheid om zijn studio één dag per week om te toveren tot een creatieve broedplaats voor tieners. Eén van de focuspunten van Foundation Erwin Olaf, is namelijk degenen wier verhalen en beelden vaak onzichtbaar zijn in de samenleving in hun kracht zetten. “Ik ben ze ontzettend dankbaar en geloof echt dat creatieve educatie een transformerend effect kan hebben op deze jongeren. Daarom maak ik hen ook bewust van wat voor privilege het is dat we deze ruimte mogen gebruiken. Niemand hoeft iets te betalen en we kunnen zelfs de reiskosten vergoeden als dat nodig is.”
Elke maandagavond openen de deuren van de studio van zes tot acht uur. Maar het organiseren van The Closet doet Taka Taka niet alleen, maar met een klein team mensen met een groot hart voor de zaak. “Ik neem de kostuums mee, maar Niki Milioni is er altijd bij, die komt uit de modewereld en weet hoe je moet naaien en stikken. Ari Ochoa komt uit de theater- en performancewereld en helpt ook mee. Zo zijn er allerlei verschillende tools beschikbaar voor deze jongeren. Iedereen volgt daarbij diens eigen tempo. Ik zie mezelf ook niet als hun leraar. Ik faciliteer simpelweg een plek voor hen om samen te komen en plezier te beleven aan het verkleden en opmaken.”
De kracht van dit project zit volgens Taka Taka onder andere in de routine. “Ik hiermee begonnen, omdat veel kinderen geen veilige haven hebben om zichzelf vrijuit te verkennen. Dit is een plek waarvan ze weten dat ze er elke week terechtkunnen. Ik ben er altijd voor hen – en hun creativiteit is heilig voor mij. Ik probeer het niet te beïnvloeden, maar alleen te ondersteunen en te motiveren. Ik hoop dat het ze meer zelfvertrouwen geeft. Soms kan een kleine vlam na tien jaar een groot vuur worden. Ik geloof in de kracht van kunst om een samenleving te creëren die comfortabeler is voor iedereen. Kunst kan, als het met veel passie wordt toegepast, helend zijn. Het kan ons hoop geven in tijden waarin hoop schaars is.”
Aan het begin voelt het misschien spannend of ongemakkelijk om een bezoek te brengen aan The Closet, maar dat gaat snel voorbij. En als je daar eenmaal doorheen bent, krijg je er vooral veel voor terug, zegt Taka Taka. “Deze jongeren komen samen, ontdekken zichzelf én vormen een groep. In het begin zijn ze vaak verlegen, maar dit is een ruimte om die stilte te verkennen en te laten groeien tot wat ze willen. Ik zie mensen die eerst niet weten wat ze moeten doen en na een maand de ruimte volledig innemen. Langzaam stellen ze zich open. Ook is het echt een kleine gemeenschap die zorgt voor elkaar. Ze geven elkaar feedback en wisselen ideeën uit. Mensen komen individueel binnen, maar het wordt al snel een collectieve creatieve output, waarbij warmte en veiligheid centraal staan.”
Tot slot doet Taka Taka nog een oproep aan tieners die interesse hebben in het ontdekken van hun creativiteit. Van het maken van kostuums en kleding tot make-up, maskers, tekenen en fotografie: alles kan en mag. “Je kunt ons op Instagram vinden via @thecloset.amsterdam. Stuur ons een bericht of klop gewoon aan op maandagavond. Ouders zijn ook welkom. We hebben jullie nodig om dit soort ruimtes te laten overleven. Dit is geen plek voor oordeel en hoge eisen, want als mensen spelen zonder verwachtingen, ontstaat er liefde in de ruimte: creatieve liefde.”
Seshiekela Moerlie
Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!