Ga

3x Japan dichtbij

Het is waarschijnlijk niet te missen op je timeline: Japan is BOOMING. Maar hoe beleef je Japan dicht bij huis? Drie tips voor een dagje uit naar de rijzende zon in ons kikkerlandje.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 15 mei 2024, 09:00

Japanmuseum Sieboldhuis – Leiden

In het Sieboldhuis in Leiden kom je in de tentoonstelling Roerige tijden meer te weten over de korte periode in de Japanse geschiedenis (1853 – 1868) waar het land zich meer ging openen tot Westerse diplomatie en handel. Je ziet in hoe de Nederlandse delegatie zich tot de shogun probeert te wenden met allerlei geschenken. Verwacht prenten, foto’s, schilderijen en modellen die allemaal te maken hebben met de diplomatie tussen Nederland en Japan. Maar ook harnassen van de legendarische samurai en traditionele wapentuig die als cadeau weer teruggegeven werden aan de Nederlanders. Roerige tijden: Nederland/Japan en de val van de samurai is nog tot en met 7 juli te zien.

Japantips 3

Foto: Sieboldhuis

Museum Bussemakerhuis – Borne

De tentoonstelling GEISHA: Tradities, Rituelen en Zijde is perfect voor liefhebbers van mode, geschiedenis, cultuur en kunst. Museum Bussemakerhuis brengt een echte ode aan de modekunst van de Japanse ‘gezelschapsdames.’ In het huidige Japan wordt een geisha gezien als hoogopgeleid en een verfijnde entertainster, maar vooral een echte kunstenares. Je ziet de traditionele outfits van de geisha’s en de maiko’s, de leerlingen in kwestie. Van de verschillende make-up stijlen, de haarspelden, natuurlijk de kimono’s, de kragen en de obi’s: speciale rugzakjes voor de vrouwen. Geen detail wordt weggelaten. GEISHA: Tradities, Rituelen en Zijde is nog tot en met 1 november te bewonderen in Borne.

Japantips 2

Foto: Museum Bussemakerhuis

YamatoDrummers

Wil je Japan met iets meer punch ervaren? Ga dan naar de voorstelling YamatoDrummers: Hinotori. Je zult versteld staan hoe de leden van het drumgezelschap dat met veertig traditionele taikodrums de armen uit hun lijven spelen. De zwaarste drum van het stel weegt namelijk wel vijfhonderd kilo! Hinotori (de vleugels van de Feniks) staat voor de uitdagingen van het leven die elke dag weer met vastberadenheid overwonnen moeten worden. De show legt de kracht, weerbaarheid en virtuositeit van de twaalf drummers vast hoe zij de Hinotori tot zichzelf wenden. Het gedreun van de taikodrums zal je diep in je ziel blijven voelen na afloop. De show YamatoDrummers: Hinotori speelt nog tot en met 31 mei door het hele land.

Japantips 1

Foto:Hiroshi Sheo

Podcasts:

Liever thuisblijven? Voor tijdens een klamme, regenachtige lentedag hebben we een aantal podcasts in het archief voor wat extra Japanse sferen bij jou thuis. Bijvoorbeeld Het Spoor Terug: Terug Naar Deshima (VPRO), over de gelijknamige Nederlandse enclave in Japan, geeft je een kijkje in de unieke positie van Nederland in de Japanse geschiedenis. En wil je meer muzikale inspiratie? Luister dan naar een aflevering van Vrije geluiden op NPO Klassiek (VPRO) met late night filmmuziek uit Japan. Voor de echte foodie is de podcast Mangiare! (NTR) met meerdere elementen uit de Japanse keuken een aanrader.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur