Video

Knokfilm op de planken

Acrobatische trucs, komische scènes en visuele effecten buitelen over elkaar heen in de dansvoorstelling Knock-out. Een ode én een knipoog aan de actiefilm.

NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Geplaatst op woensdag 22 november 2023, 10:22

In Knock-out, van het ISH Dance Collective in coproductie met Jakop Ahlbom Company en DeLaMar Theater, zien we hoe de gokverslaafde Larry en zijn ontevreden vrouw Buffy worden gekidnapt. Larry’s steenrijke vader moet het losgeld brengen, maar onderweg naar de gijzelaars verschijnen er allerlei ongenode gasten. Er barst een spectaculair gevecht los waarin alle fysieke grenzen worden opgerekt: mensen hangen in de lucht, worden tegen muren geplet, uit elkaar getrokken en vechten daarna in volle vaart weer door. En dan is er ook nog een geheimzinnige cowboy met een gitaar, die alles aan elkaar zingt.

Speelfilmregisseur Martin van Koolhoven besteedt in zijn programma ‘De Kijk Van Koolhoven’ (VPRO) aandacht aan bekende meesterwerken en cultklassiekers uit de filmgeschiedenis.

Bekijk zijn uitzending over actiefilms terug:

American Gangster 2/2

Nog meer goede gangsterfilms uit Amerika, met de nadruk op de regisseurs die in de loop van de jaren zeventig en tachtig naam maakten, zoals Martin Scorsese en Brian de Palma. Zij waren zich bewust van de geschiedenis van cinema en dat is duidelijk te zien in Goodfellas en The Untouchables. Met de Coen Brothers waagde weer een andere generatie zich aan de gangsterfilm. Zij citeren in Miller's Crossing ruimhartig uit The Godfather.

NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Gewapend met haar Cinevillepas is redacteur Bo minimaal twee keer per week in een filmhuis te vinden. In haar weekenden staat er altijd wel een voorstelling of concert op de planning. Of ze danst het liefst tot in de vroege uren in de club op elektronische muziek. Kunst speelt zich voor Bo dus veelal in het donker af en zo duikt ze voor even een andere wereld in.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur