Lees

Lichtkunstwerken verlichten de grachten

Nog een week verlichten vierentwintig unieke lichtkunstwerken de iconische grachten van Amsterdam!

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 16 januari 2024, 00:00

Het is inmiddels een traditie: in de wintermaanden verlichten meer dan twintig lichtkunstwerken - van gerenommeerde namen tot verrassende nieuwkomers - de grachten van Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival. Dus trek je handschoenen en themasokken aan en ga op ontdekkingstocht door een veelzijdige ratjetoe van verschillende technieken, kleuren, vormen, materialen en boodschappen.

Absorbedbylight Galimaylucas

LOADING… Revealing Art, AI and Tech.

Deze twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival staat in het teken van kunstmatige intelligentie (AI), digitale technologie en onze relatie met personal tech. Want waarom kun je niet zonder je telefoon, terwijl je dat ding soms ook wel in de gracht wilt smijten? Ook onderwerpen als zwermintelligentie, zelflerende algoritmes, gezichtsherkenning en motion-capture passeren in het donkere Amsterdam de revue. Hoe communiceren we? Hoe hebben we contact met elkaar en onszelf? Wat zijn de gevolgen hiervan? En waar gaat het ons brengen? Wat er komen gaat? 
Dat is loading...

Bf05fdb2 162e 4f0e 8e89 91bbaf4f8bd6 next connection jpg

Nederlandse kunstenaars

Tijdens deze editie van het Amsterdam Light Festival is werk van verschillende Nederlandse ontwerpers, architecten en (licht)kunstenaars te bewonderen. Denk aan Justus Bruns, Mingus Vogel, het kunstenaarsduo Vendel & De Wolf en Yasser Ballemans. De beeldend kunstenaar is geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen, zoals optochten, kampvuren en herdenkingen. Daarbij onderzoekt Ballemans hoe aspecten van ‘ouderwetse’ rituelen in deze tijd kunnen worden ingezet. 

Op de Amsterdamse Herengracht zie je nu zijn Next Connection, een werk over je connectie met anderen en hoe oogcontact daar een fundamentele rol in speelt. Samen met 1500 basisschoolkinderen maakte Ballemans meerdere mandalas, die laten zien hoe oogcontact van persoon tot persoon verschilt en hoe complexe structuren van connecties ontstaan. Het werk is kleurrijk en gaat moeiteloos op in de Herengracht. 

Next Connection Ballemans1

Geen tijd te verliezen 

Het Amsterdam Light Festival bezoek je nog tot en met zondag 21 januari 2023. Je kunt de route over de Amsterdamse grachten gratis lopen (+/- 90 minuten) of je kunt een tour met een rondvaartboot boeken om de kunstwerken vanaf het water te bekijken. En het een sluit het ander niet uit! 

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur