Ga

Week 14: wat doe jij tijdens Museumweek?

Heb je even een duwtje nodig om weer eens een museum binnen te stappen? Say no more want het is Museumweek. Van 30 maart tot en met 5 april 2025 kun je gratis met een Museumkaart (je eigen of die van een ander) naar alle musea in Nederland. Dit zijn mijn lievelingstentoonstellingen van dit moment! 

Full Size Render VSCO

Rachel Pouwer

Geplaatst op zondag 30 maart 2025

1. Lara Schnitger van Stitch Witch in Museum Kranenburgh

Als je ooit een Slut Stick van kunstenaar en ecofeminist Lara Schnitger hebt gemaakt - misschien op Lowlands afgelopen zomer? - weet je hoe haar kunst je in beweging zet. In Museum Kranenburgh zie je nu haar textiele sculpturen en protestvaandels die vrouwelijkheid, lust en macht bevragen. Het werk is kleurrijk en grappig, en tegelijk messcherp en activistisch. Met leuzen als Proud Slut en Stitch Witch kaapt ze stereotyperingen en eigent ze die met een knipoog toe. Het resultaat? Een tentoonstelling die spreekt, schreeuwt en je in deze week van Internationale Vrouwendag laat meelopen in een stille maar broodnodige textiele opstand tegen onderdrukking.

Je ziethet werk van Lara Schnitger nog tot en met 9 juni 2025 in Museum Kranenburgh in Bergen.

Lara Schnitger NPO Rachel
Foto: Lara Schnitger

Luister naar Schnitger in Nooit Meer Slapen (VPRO)

Sakir Khader NPO
Foto: Sakir Khader

2. Yawm al-Firak  van Sakir Khader in Foam 

Susan Sontag schreef over de kracht van fotografie: "Laat de gruwelijke beelden ons achtervolgen. (...) Ze tonen waartoe mensen in staat zijn - vergeet het niet" (Regarding the Pain of Others,  2003). En dat is precies hoe Sakir Khader de genocide in Gaza recht in je gezicht duwt met zijn tentoonstelling in Foam. Je ziet zeven portretten van Palestijnse mannen die met geweld van het leven zijn beroofd recht tegenover de portretten van hun moeders die nu in rouw leven. De blikken van deze vrouwen vertellen je zoveel meer dan woorden ooit zouden kunnen. Er was geen sensatie, geen effectbejag — alleen een rauwe, menselijke aanwezigheid.

Dit is de eerste solotentoonstelling van documentaire fotograaf en filmmaker Sakir Khader (Vlaardingen, 1990), die dit jaar nog een van VPRO’s Zomergastenen  was. Zijn werk gaat vaak over leven en dood in conflictgebieden. De Palestijns-Nederlandse Khader heeft een scherpe blik. Zijn werk is journalistiek en poëtisch tegelijk; hij is geen buitenstaander die observeert, maar iemand die luistert, die deel is van het verhaal. Dat voel je in elke foto. Het is deze empathische blik die mij in Foam niet alleen verlies en pijn liet voelen, maar mij ook confronteerde met mijn eigen plaats ten opzichte van de genocide.

Khader laat je zien waartoe mensen in staat zijn. Om met Susan Sontag te spreken: "De schilder construeert, de fotograaf onthult"(On Photography,  1977). De tentoonstelling Yawm al-Firak  van Sakir Khader zie je nog tot 14 mei 2025 in Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

Hoor meer over de tentoonstelling bij Bar Laat (BNNVARA)

3. Kattig en schattig in Kasteel Ruurlo van Museum MORE

Matisse had drie katten die door zijn atelier zwierven en doodleuk op zijn schetsen gingen liggen terwijl hij werkte. Hij had een een liefde voor de veelzijdigheid in de persoonlijkheid van katten: soms lief, soms ongenaakbaar. Ik snap dat wel. Mijn eigen kat ligt as we speak  uren spinnend op schoot tijdens het schrijven van dit artikel, om vervolgens achteloos op te springen en weg te lopen. Alsof ík zijn huisdier ben en niet andersom. Die typische kattenpersoonlijkheid zie je nu in de tentoonstelling Schattig & Kattig. Geschilderde zelfportretten met kat, getekende verhalen, grappige textielsculpturen, aaibare tapijten, installaties: voor deze internationale kunstenaars is de kat vaak meer dan een aandoenlijk onderwerp. De kat kan een alter-ego zijn. Een anarchistisch personage waarin de maker zich kan uitleven. Of een ode aan de bijzondere band tussen mens en dier.

Kattig en schattig  is nog tot en met 29 juni 2025 te zien in Kasteel Ruurlo van Museum MORE. 

Minyoung Kim Kattig Schattig NPO
Foto: Minyoung Kim

In De Nieuws BV (BNNVARA) hoor je meer!

4. Carrie Mae Weems: Painting the Town  in het Rijksmuseum Amsterdam

In het Rijksmuseum hangt nog een bijzondere serie van arrie Mae Weems, een van mijn lievelingsfotografen. In eerste instantie denk je misschien dat het abstracte schilderijen met prachtige kleuren zijn. Maar als je beter kijkt, zie je dat het gefotografeerde straatbeelden zijn. Tijdens de Black Lives Matter-protesten schreven actievoerders teksten op panelen waarmee etalages uit voorzorg waren dichtgetimmerd. De autoriteiten maakten deze berichten onleesbaar door er grote vlakken verf overheen te rollen. Deze censuur leverde onbedoeld schilderachtige composities op rondom de vraag: wat betekent het om getuige te zijn van de geschiedenis, van racisme, seksisme, discriminatie?

Carrie Mae Weems: Painting the Town  is tot en met 9 juni 2025 te zien in het Rijksmuseum Amsterdam. Een must-see! En als je daar toch bent, kun je ook een rondje lopen in de expositie over andere Amerikaanse fotografie.

Carrie Mae Weems NPO Cultuur Rachel Pouwer
Foto: Carrie Mae Weems
Full Size Render VSCO

Rachel Pouwer

Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!