Lees

Tom at Warpower

Je kunt vanaf nu stemmen op jouw favoriet in de NPO Klassiek Filmmuziek Top 200! Misschien stem je op één van de meest bekende componisten in Hollywood op dit moment: de Nederlander Tom Holkenborg.
IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zaterdag 24 februari 2024, 08:00

De zachte pianomelodieën van Ludovico Einaudi uit Intouchables? De bombastische orkestenstukken uit Star Wars of The Avengers? Of toch 2001:A Space Odyssey met de muziek van Richard Strauss? Iedereen heeft wel lievelingsmuziek in films.

Één van mijn favoriete componisten is Tom Holkenborg, die je misschien nog wel kent als Junkie XL, met – bijvoorbeeld – zijn remix van het nummer A Little Less Conversation van Elvis Presley. Maar in de Verenigde Staten kent iedereen hem als Tom Holkenborg, de componist van grote blockbusters. Zijn filmcarrière start bij Nederlandse producties zoals New Kids Turbo en De gelukkige huisvrouw. Het internationale publiek leert hem kennen door de film 300: Rise of an Empire uit 2014 en onder de hoede van andere grote Hollywood componisten zoals Hans Zimmer en Harry Gregson-Williams.

Tom at warpower 1

De score uit de film Mad Max: Fury Road van regisseur George Miller zorgt voor Holkenborgs doorbraak in Hollywood. De vlammenwerpende gitaarspeler is een van de bekendste momenten uit de film én uit de soundtrack. Sindsdien gaat het hard met het oeuvre van Holkenborg. Zijn immense drumensembles en overweldigende melodieën hoor je bijvoorbeeld in Mortal Engines, Divergent, Zack Snyder’s Justice League, Terminator: Dark Fate en Brimstone van Martin Koolhoven. Dit jaar kan je weer van Holkenborgs composities genieten in een prequel uit de wereld van Mad Max: Furiosa en alweer de zoveelste Amerikaanse ‘monsterverse’-film in Godzilla v Kong: The New Empire.

Beluister naar een fragment uit Maatwerk met Tom Holkenborg en luister vanaf 7 maart naar de Filmmuziek Top 200 op de radio. Misschien hoor je het wel van Tom Holkenborg uit je boxen knallen. Om daar zeker van de zijn, stem je hier, op zijn muziek.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur