Week 21: waar ga jij heen?
Kun je niet kiezen waar je deze week heen gaat? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Elke week tip ik je drie culturele parels door het hele land. Van Arabische muziekfestival tot een huis van lijnen, vlakken en primaire kleuren: dit mag jij deze week niet missen!
1. Verdriet is het ding met veren van Erik Whien bij Theater Rotterdam
Een vader en zijn twee jonge zoons blijven achter in een huis dat echoot van verlies, wanneer de moeder plotseling overlijdt. In Verdriet is het ding met veren is rouw geen zwaar blok beton, maar een fluïde, speels en soms zelfs komisch ding. Met veren. De Britse schrijver Max Porter schreef een hypnotiserende roman (bij vlagen meer een dichtbundel) over rouw en verlies, die in deze bewerking voor Theater Rotterdam verandert in een ongrijpbare, associatieve toneelervaring. Het decor ademt verwarring, de drie acteurs (Jacob Derwig, Fjodor Jozefzoon en Joes Brauers) wisselen steeds van rol en precies in die verwarring raakt het stuk iets wezenlijks over hoe verdriet zich gedraagt.

De voorstelling grijpt niet naar grote emoties, maar kruipt onder de huid met subtiele ingrepen. Het licht, de beweging, de poëzie van de tekst: alles draagt bij aan een verstilde, haast rituele collage van verlies, herinnering en hoop. Je moet je eraan overgeven en als je dat doet, word je rijk beloond. Ik zag de voorstelling vier jaar geleden maar ik weet het nog als de dag van gisteren.
Verdriet is het ding met veren zie je deze week in Theater Heerlen, Schouwburg Concertzaal Tilburg, De Goudse Schouwburg, Schouwburg De Lawei in Drachten en Schouwburg Het Park in Hoorn. Daarna tourt de voorstelling tot en met 10 juni 2025 nog door de rest van Nederland.

2. Nawafiz 2025 in TivoliVredenburg
Als je nieuwsgierig bent naar de Arabische muziek van nu, moet je dit weekend in TivoliVredenburg zijn. Het jaarlijkste Nawafiz dompelt je van 17:00 tot 03:00 uur onder in de levendige, gelaagde wereld van jonge Arabische makers. Geen exotisch sausje over westerse pop, maar rauwe experimenten, poëtische performances en dansbare beats die grenzen en genres omverblazen. Van Syrische elektronische soundscapes tot Palestijnse hiphop en Koerdische folk in een nieuw jasje – Nawafiz is geen netjes afgerond festival, maar een open venster (nawafiz betekent letterlijk: "ramen”) naar een muzikale werkelijkheid die continu in beweging is. Ik verwacht vooral heel veel energie. Ik kijk er enorm naar uit!
3. Het Rietveld Schröderhuis
Je zou het bijna vergeten, verscholen aan een Utrechtse woonwijk, maar het Rietveld Schröderhuis is nog altijd een radicaal gebouw. Bijna honderd jaar oud, en toch voelt het alsof het gisteren is ontworpen. Dit is geen museumstuk (al moet je wel even museumsloffen aan bij binnenkomst), maar een levend manifest. Gerrit Rietveld en Truus Schröder ontwierpen het huis samen in 1924, vanuit een gedeelde wens om anders te wonen: geen vaste kleine kamers, maar open ruimtes, verschuifbare wanden, veel licht en heldere lijnen. Alles ademt De Stijl, maar nog belangrijker: alles is tot in de puntjes doordacht.
Wat het bezoek bijzonder maakt, is dat je er niet alleen kijkt, maar meebeweegt. De gids schuift muren open, laat je even in die beroemde rood-blauwe stoel zitten en wijst op details die je anders zo voorbij zou lopen: een verborgen keukenkastje, een verborgen badkamer, bijzonder slim lijnenspel tussen of een parel uit de boekenkast van Schröder. Niet voor niets staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en tóch voelt het intiem. Alsof je even bij Truus en Gerrit op de thee bent.
Rachel Pouwer
Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!