Lees

De afrofuturistische wereld van AiRich

Stedelijk Museum Schiedam zie je de eerste solotentoonstelling van AiRich. Je stapt in een wereld vol afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op maandag 22 april 2024, 00:00

In haar werk wil kunstenaar AiRich de Afrikaanse geschiedenis en hedendaagse cultuur voortkomend uit de Zwarte identiteit samenbrengen en van hieruit op een meer holistische wijze naar de toekomst kijken. In de extravagante portretten, waarin AiRich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft AiRich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

In verschillende fotoseries maak je kennis met krachtige wezens, die door hun uitdrukkingen, beschilderingen, kleding en uiterlijke kenmerken voornamelijk hun eigen schoonheidsidealen binnen de Zwarte gemeenschap vieren. Zo maakt ze in de serie Ancestry in progress I (2015) portretten van alienachtige voorouders die vanaf haar fictieve planeet ‘landen’ op aarde. Voor Amazing Grace, a tribute to the icon Grace Jones (2017) brengt AiRich samen met modestyliste Stefhanie Blokland een ode aan de dan 69-jarige Grace Jones, die als veelzijdige zwarte vrouw met haar felle persoonlijkheid, stijl en performance een grote impact maakte binnen mode en popcultuur. En in andere series laten buitenaardse wezens zien met beschilderde patronen en een verbeelding van een symbolische oermoeder van haar planeet.

01 Zaaloverzicht Ai Rich Afrofuturistic Visions Fotografie Aad Hoogendoorn e1708589906252

AiRich (uitgesproken als ‘I-Rich’ in het Engels) is een Surinaamse beeldend kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. In haar werk mengt ze fotografie met onder meer collagetechnieken, bodypaint, styling en ‘digital editing’. Haar werk is in de afgelopen tien jaar te zien in diverse tentoonstellingen, onder meer in het Nederlands Fotomuseum (2022), het Amsterdams Museum (2021) en Centraal Museum Utrecht (2021). Ook is haar werk vaker te zien in verschillende campagnes voor festivals of evenementen. Inspiratiebronnen voor AiRich zijn onder meer fotografen als David LaChapelle en Erwin Olaf en artiesten als Erykah Badu, Travis Scott en Missy Elliot. Voor het eerst zijn in de tentoonstelling AiRich. Afrofuturistic Visionsal haar series uit de afgelopen tien jaar gezamenlijk te zien.

De tentoonstelling AiRich Afrofuturistic Visions kun the nog tot en met 9 juni 2024 bezoeken in Stedelijk Museum Schiedam.

Schermafbeelding 2024 04 16 om 11 24 52

Luister hier naar een gesprek met AiRich over de tentoonstelling bij NPO Klassiek

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur