Ga

Vallen en altijd weer opstaan

Een liefdesbrief aan de kunst van het stuntwerk in Hollywood. Dat is de nieuwe film The Fall Guy. En dan vraag ik mij af: verdienen stuntcrews in films ook een eigen Oscar-categorie?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zondag 12 mei 2024, 08:00

The Fall Guy is een nieuwe actiekomedie van David Leitch (Deadpool2, Bullet Train) met Ryan Gosling als charmante stuntman en Emily Blunt als getalenteerde regisseuse. De film over een stuntman is ook gemaakt vóór stuntmensen. Het zit bomvol gigantische, praktische stunts waar ze zelfs records bij braken tijdens de opnames. Soms willen acteurs zelf hun stunts doen, zoals Tom Cruise, maar het zijn voornamelijk professionele stuntmannen en -vrouwen die, met gevaar voor eigen leven, deze halsbrekende toeren uithalen. Deze belangrijke rol in de filmindustrie vliegt vaak onder de radar maar er komt steeds meer waardering (en salaris) voor deze stuntcrews.

Stunts zijn in principe even oud als het medium zelfs, denk aan Buster Keaton en Charlie Chaplin met hun bekende slapstick-films. De grootste actiehelden uit de filmgeschiedenis zouden nooit zo groot zijn worden zonder de stuntlieden achter de schermen. Het vak is immens veelzijdig, van vallen tot vuistgevechten, en van het besturen van helikopters tot lange achtervolgingsscènes. Het werk vergt enorm veel precisie: elk element móet kloppen voor de perfecte stunt én de veiligheid van de crew. Net als kostuums, make-up en decors worden stunts ook met oog voor detail ontworpen en uitgetekend door de coördinatoren en regisseurs. 

Stunt

Foto: Universal Pictures

Met de komst van grote green screen producties wordt een deel van het stuntwerk tegenwoordig gedaan door computers. Maar een aantal regisseurs blijft bewust kiezen voor echt stuntwerk. Van de enorme exploderende auto’s in Mad Max: Fury Road, lange schietsalvo’s en gevechten in de John Wick-films tot de Mission: Impossible-films waar Tom Cruise en consorten steeds weer de grenzen van de mens én camera opzoekt.

Wat is er nodig voor de Oscars om stuntwerk ook als aparte categorie te introduceren? De Screen Actors Guild Awards hebben al sinds het begin van het millennium een aparte categorie voor stuntwerk voor een film. Maar dat is alleen voor een film, niet een stuntman of stuntcoördinator. De Emmy Awards hebben zelfs sinds kort ook een stuntcategorie voor televisieseries. Misschien dat het succes van The Fall Guy en Furiosa komende maand de Academy kunnen overtuigen om de stuntcrews dat extra beetje waardering kunnen geven die ze hoognodig verdienen.

Beleef de kunst van het stuntwerk nu zelf bij The Fall Guy in de bioscoop of bekijk de documentaire Stuntwomen (VPRO) over vrouwelijke stunthelden in de filmindustrie op NPO Start.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur