Ga

Wie is jouw favoriete webslinger?

De maanden juni en juli staan bij de grote bioscoopketens in het teken van je favoriete slingerende superheld uit de Marvel-stripboeken. Bekijk maar liefst acht films uit de live-action Spider-Man filmcatalogus terug in de bioscoop.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zondag 16 juni 2024, 09:00

Re-releases worden steeds populairder sinds de pandemie, het filmpubliek hunkert soms naar een beetje nostalgie en ikzelf stiekem ook een beetje. De grote bioscopen spelen hier steeds meer op in, in zowel Amerika als hier in Nederland en brengen bioscopen oude films uit vanwege een jubileumjaar, een speciale feestdag of als voorproefje op een vervolg dat er aankomt. Ik heb dit jaar al Dune Part One (2021), Star Wars: The Phantom Menace (1999) én Mad Max: Fury Road (2015) opnieuw op een groot scherm mogen zien en daar zullen nog veel meer films bijkomen. Zo ook de oudere maar ook recente Spider-Man films die deze weken te zien zijn. Een korte gids en kleine opfrisser:

De originele trilogie:

Stekelharen in de gel, korte slodderbroek aan en een boombox op je schouder: terug naar het begin van het millennium met de originele Spider-Man trilogie van regisseur Sam Raimi. Het zijn de eerste serie films onder het dak van filmstudio Sony, die de rechten bezit van de webslinger en consorten. Beleef opnieuw de klassieke avonturen met Tobey Maguire als spinnenman en Kirsten Dunst als zijn romantische tegenspeler Mary Jane Watson. De films evolueerden het genre met geweldige slingerscènes, klassieke schurken zoals Willem Dafoe als de Green Goblin en Alfred Molina als Doctor Octopus en de iconische muziek van Danny Elfman.

Spider man 2

Foto: Sony Pictures - Spider-Man (Tobey Maguire) en Green Goblin (Willem Dafoe) in Spider-Man (2002)

Het ‘amazing’ tijdperk:

2012: voor sommigen het einde der tijden, voor anderen het begin van een nieuw tijdperk. Andrew Garfield kruipt dit keer in de rol van Peter Parker/Spider-Man in twee films onder de naam The Amazing Spider-Man (2), beiden geregisseerd door Marc Webb (ja, echt). De chemie tussen Garfield en Emma Stone als Gwen Stacy was zó overtuigend dat de twee acteurs er zelfs een relatie in het echt aan overhielden. Peter Parker moet het in het eerste deel opnemen tegen de Lizard, maar in het tweede deel moet hij een heel arsenaal aan schurken zien te verslaan. Het is een ietwat overmoedig vervolg maar wel met Jamie Foxx als Electro en de bijbehorende electrifying muziek van Hans Zimmer.

De moderne films:

Al snel na The Amazing Spider-Man 2 kwam Disney (met de filmrechten van alle andere Marvel-personages) aankloppen bij de studio van Sony met interesse in een samenwerking. Het betekent wéér een remake en een nieuw palet aan acteurs die deze iconische rollen mogen vervullen. Tom Holland is nu voor veel fans dé enige echte Spider-Man. Hij maakte in 2016 zijn opwachting in de film Captain America: Civil War als rekruut voor ‘team Iron Man.’ Het is voor het eerst dat deze held nu zij-aan-zij (en tegenover) andere superhelden uit de stripboeken staat. Zijn eigen films staan voornamelijk in het teken van zijn schoolcarrière. In Spider-Man: Homecoming moet hij zijn vrienden en zichzelf redden van de Vulture en in Spider-Man: Far From Home maakt zijn klas een rondreis door Europa dat geteisterd wordt door de Elementals. Of trekt er iemand aan de mysterieuze touwtjes?

Spider man 1

Foto: Sony Pictures - Peter Parker (Tom Holland) & Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) in Spider-Man: No Way Home (2021)

In de meest recente film Spider-Man: No Way Home zoekt Peter Parker hulp bij de magische held Doctor Strange om zijn identiteit te beschermen. Dat loopt flink in de soep, verschillende tijdlijnen raken in de war en de wereld wordt blootgesteld aan andere werelden in het multiversum. Verschillende schurken uit de oudere films, zoals de Lizard, Electro en de Green Goblin, vinden hun weg in deze wereld. Deze worden ook weer gespeeld door hun oude acteurs. Zijn er dan misschien ook andere Spider-Man varianten te vinden die kunnen helpen bij het verslaan van het schurkenensemble? Het is een hommage aan twintig jaar Spider-Man op het witte doek én het beginpunt voor de Multiverse Saga die in volle gang is.

Al deze films zijn de komende weken te beleven in de grootste zalen bij jou in de buurt. Meer Marvel? Luister dan naar de podcast Nieuwe Filmmuziek op 4 (VPRO) met afleveringen over Daniël Pemberton met muziek uit de animatiefilm Spider-Man: Across the Spider-Verse en Danny Elfman over zijn bijdrages aan het superheldengenre.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur