Luister

Een opera in het voorportaal van de hel

Gemmeker, commandant van kamp Westerbork vond dat de Joodse gevangenen afleiding nodig hadden. Daarom mochten een aantal grote Joodse artiesten en muzikanten van hem cabaret en muziek maken. In ruil daarvoor werd hun deportatie uitgesteld.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Geplaatst op maandag 6 mei 2024

In 1944 schrijven en componeren de gevangenen een heuse opera. Maar direct na de première verbiedt Gemmeker de opera en gaan de artiesten op transport naar de gaskamers. Moesten de Joodse artiesten deze daad bekopen met de dood?

In de podcast Ludmilla (NTR) wordt het verhaal achter deze vergeten opera vertelt. Bijzonder vind ik het verhaal van Eva Weyl, die als kind in het kamp heeft gezeten en twee keer naar de schouwburg in Westerbork is geweest. In haar kinderlijke naïviteit ziet ze dat als een enig cultureel avondje uit had, waarvoor ze zich zelfs opdost. Nog altijd vindt ze de liedjes uit die voorstellingen prachtig en helpen ze haar nu om haar herinneringen op te halen.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Reist per trein binnen- en buurland af, op zoek naar de mooiste tentoonstellingen met stoelen, impressionisme of fotografie. Staat net zo graag in de club of op een festival.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!