Video

Geen Kerst zonder het Weihnachtsoratorium

Kerst: een kerstboom met engelenhaar, een boterklokje op tafel, kerstversiering, maar ook dit klassieke muziekstuk: het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastiaan Bach.

NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Geplaatst op dinsdag 5 december 2023, 15:24

Geniet van Bach's Weihnachtsoratorium door Barokorkest B’Rock en RIAS Kammerchor onder leiding van René Jacobs, met: Sunhae Im, Bernarda Fink, Martin Lattke en Dominik Köninger. Opgenomen in het Concertgebouw, Amsterdam:

Nog geen genoeg van gekregen? Of wil je gewoon meer weten over dit muziekstuk van Bach? Luister hier naar de podcast ‘Meer dan Matthäus' waar presentator Hans Smit en violisCarel den Hertog je in twee afleveringen al luisterend door Bachs oratorium voor de kerstdagen heen leiden. Luister nu naar deel 1 van Het Weihnachtsoratorium - Bachs meesterwerk ontrafeld.

#1 - Het Weihnachtsoratorium - Bachs meesterwerk ontrafeld (deel 1) (S02)

Tegenwoordig wordt 'Het Weihnachts' in één concert uitgevoerd, maar eigenlijk schreef Bach de zes verschillende cantates voor zes dagen verspreid over de kerstperiode.

Hoe verklankt Bach het kerstverhaal in zijn muziek? Welke onderdelen heeft dit oratorium en wat hebben ze met elkaar te maken? En heeft ie alles wel origineel voor de kerst geschreven…? Luister naar haastende herders, jubelende engelen, een ingetogen Maria en zoekende wijzen in de mooiste muziek voor de kerstdagen.


NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Gewapend met haar Cinevillepas is redacteur Bo minimaal twee keer per week in een filmhuis te vinden. In haar weekenden staat er altijd wel een voorstelling of concert op de planning. Of ze danst het liefst tot in de vroege uren in de club op elektronische muziek. Kunst speelt zich voor Bo dus veelal in het donker af en zo duikt ze voor even een andere wereld in.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur