Luister

Kunstenaar met provocerende naastenliefde

De westerse kunst staat bol van Bijbelverhalen. In de podcast Scheppingsdrift (EO) duik je dieper in de Bijbelse thema’s die schilders, componisten en filmmakers inspireerden.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Geplaatst op woensdag 15 mei 2024, 08:00

Zo ook in de aflevering met TINKEBELL. In haar werk staat het Bijbelse thema naastenliefde centraal. Zo maakte zij een tas van de vacht van haar dode kat om ons mensen te wijzen op het wrange verschil dat wij maken tussen dieren die we mogen consumeren en dieren die we beschermen. Dat provocerende werk wordt haar niet in dank afgenomen.

Een kunstenaar die ook niet altijd geliefd was, is Max Beckmann. Zijn werk is nu te zien in het Kunstmuseum Den Haag, waar de podcast is opgenomen. Tijdens het naziregime in Duitsland werd zijn werd als ontaarde kunst bestempeld. Hij werd door Hitler verjaagd en vluchtte naar Nederland waar hij werkte aan zijn krachtige en intense schilderijen.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Reist per trein binnen- en buurland af, op zoek naar de mooiste tentoonstellingen met stoelen, impressionisme of fotografie. Staat net zo graag in de club of op een festival.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur